Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Stormbringer

Olin vielä pikkupoika kun Deep Purple syksyllä 1974 julkaisi uuden kokoonpanonsa toisen levyn. Tutustuin Stormbringeriin kuitenkin varsin nopeasti sen jälkeen kun oli keväällä 1981 saanut Deep Purple -herätyksen.

Mikäli Fireball-levy oli ollut ilmestyessään 1971 hankala pala pureskeltavaksi bändin megamenestyslevy In Rock ihastuneille, on Stormbringer ollut sitä taatusti potenssiin kymmenen. Levy on todella kaukana edeltäjänsä Burnin bluespohjaisesta soitannasta. Tällä levyllä Purplessa aiemmin enemmänkin taustalla vaikuttanut funk ja musta soul nousevat esille tavalla joka on voinut aiheuttaa kiukkua ja pettymyksiä. 

Tätä levyä ei parhaalla tahdollakaan voi suositella sellaiselle hard rock -fanille, joka ei pidä lainkaan mustasta juurimusiikista. USA:ssa singlenäkin julkaistu, koko bändin nimiin laitettu Love Don't Mean A Thing, Glenn Hughesin soolona laulama Holy Man tai You Can't Do it Right voivat aiheuttaa In Rock, Paranoid ja Led Zeppelin II pyhään kolminaisuuteen uskovalle sydänkohtauksen tai hengenahdistuksen.

Vaikka Stormbringer ei ole luonnollinen jatke bändin aiempiin levyihin, se on silti laadukas levy. Sillä olevat biisit ovat kiistatta hyviä. Kun tähän liitetään erittäin vapautunut, mutta samalla kurinalainen soitanta, levyn voi nostaa yhdeksi bändin onnistuneimmista. Se on myös yksi parhaiten äänitetyistä ja tuotetuista Deep Purple -levyistä. Bändin jäsenet eivät äänityssessioiden aikana juuri innostuneet Coverdalen ja Blackmoren Soldier Of Fortune balladista. Onneksi biisin tekijöiden jääräpäisyys voitti ja tämä sielukas biisi päättää levyn hienolla tavalla. Kun molemmat tekijät yhä 35 vuotta myöhemmin esittävät biisiä tahoillaan, lienee syytä nostaa se klassikkoluokkaan.

Nimibiisin lisäksi kolmoskokoonpano esitti keikoilla tältä levyltä vain Gypsyn ja Lady Double Dealerin. Niistä David Coverdalen ja Glenn Hughesin valovoimainen duetto Gypsystä on mielestäni yksi Strormbringer-kiertueen kohokohdista. Myös biisin studioversio on mallikas.

EMI julkaisi 2009 levyn remasteroidun version. Uusi masterointi on päällekäyvä ja kirkas, ei kumminkaan rasittava tai räyhäkkä. Purple-levyjen 1980-luvun alkuperäisistä CD painoksista Stormbringer on yksi onnistuneimmista. Vanhan CD:n omistajalla ei ole mitään pakkoa hankkia uutta painosta.

Mutta, nykytavan mukaan uusi remasteroitu painos sisältää faneja kiinnostavia bonuksia. Vuoden 2009 versiossa on neljä Glenn Hughesin vuonna 2006 tekemää remiksausta. Ne pysyvät riittävän lähellä alkuperäisiä versioita, mutta tuovat niihin silti jotakin uutta. Erityisesti lauluja on nostettu miksauksessa esille. Niistä You Can't Do It Right kuulostaa laulun osalta ennen julkaisemattomalta. Itse olen silti tyytynyt enimmäkseen kuuntelemaan alkuperäismiksauksia.

Warner Music teki aikoinaan Stormbringeristä nelikanavamiksauksen. Kyseinen ääniformaatti ei saavuttanut Euroopassa suurta suosiota, ja tämäkin levy taisi päätyä Musiikki Fazerin myymälästä vain harvojen hifistien koteihin. Neliraitamiksauksessa käytettiin joitakin sterolevyltä poikkeavia kitarasooloja ja lauluosuuksia. Näitä pääsee nyt kuulemaan remasteroidun Stormbringerin bonus-DVD:n 5.1 miksauksesta. (Kunhan tekee valikosta DTS valinnan, muuten vahvistimelle lähtee PCM stereoääni). Oma monikanava kokoonpanoni on suunniteltu elokuvia varten, mutta pienellä vaivalla sain surround-kanavat samalle korkeudelle pääkaiuttimien kanssa. Kaksikanavaiseen musiikkin tottuneena itselläni meni tovi ennen kuin totuin levyn monikavaiseen mksaukseen. Muutaman kuuntelukerran jälkeen erityisesti The Gypsy ja Soldier Of Fortune kuulostivat hyvällä tavalla erlaisilta.

Remasteroidun 2LP:n soundimaailma kuulosti samalta kuin omistamani levyn alkuperäinen UK-painos. Vinyylidiggareille tämä on iloinen uutinen sillä 80-luvun Stormbringer prässäykset eivät olleen kovinkaan vakuuttavia.

Petri Myllylä

 

Vihdoin helmikuun 2009 lopulla sai julkaisunsa Deep Purple - Stormbringer, 35th Anniversary Edition ja se jatkaakin hienosti varsin tasokkaasti tehtyjen DP-remastereiden sarjaa.

Tällä levyllä Coverdalen ja Hughesin vaikutus yhtyeeseen näkyy vahvana, monien kappaleiden ollessa entistä enemmän blues- ja soulvaikutteisia. Glenn Hughes pääsee myös aiempaa enemmän esiin lauluosuuksissa ja levy on tavallaan hyvin erilainen ja ehkä hieman hämmentäväkin. Paketti kuitenkin toimii ja sävykkäät biisit avautuvat pala kerrallaan ja kokonaisuus muodostuu erittäin mielenkiintoiseksi. Näiden "herkempien" raitojen rinnalla kuullaan toki myös sitä perinteisempää "vahvaa" Purplea, kuten vaikkapa kappaleissa Stormbringer, Lady Double Dealer, tai High Ball Shooter. Levyn päättävä upea balladi Soldier Of Fortune on säilynyt hienosti ajan saatossa ja kappale kuuluukin edelleen sekä Ritchie Blackmoren Blackmore's Nightin että David Coverdalen Whitesnaken keikkaohjelmistoon.

Tällä juhlajulkaisulla mukana on myös viisi bonusbiisiä, jotka tarjoavat levyn hyvien soundien kanssa juuri sen mukavan lisän, miksi tämä uusintajulkaisu on fanille ns. pakko-ostos. Paksuhko kansivihko tarjoaa myös mukavan katsauksen tähän levyyn juttujen ja kuvien muodossa. Mukana paketissa on myös levy DVD audio 5.1-versiona. Hyvää työtä jälleen kerran.

Hannu Juutilainen