Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Second Hand Life

Second Hand Life on Joe Lynn Turnerin kymmenes soololevy. Kuka muistaa mitä ne muut olivat? Mitä olivat ne kappaleet joilla Joe tuli hard rock -yleisön tietoisuuteen? Miksi hän laulaa keikoillaan Smoke On The Wateria ja Long Live Rock'n'Rollia? Joe on tehnyt erittäin komean ja vakuuttavan uran. Hänen ääntään voi kuulla yli 50 levyllä ja useassa radiomainoksessa. Ei ole niin pieniä kekkereitä ettei hän lähtisi esiintymään, jos palkkio on kohdillaan. Siitä huolimatta, että Joe myynyt miljoonia levyjä, hän on suurimman osan yli 50 vuoden iästään ollut hieman pimennossa. Hän on aina mennyt bändeihin jonkun suuren ja tunnetun laulajan korvaajaksi. Rainbowssa hän korvasi Ronnie James Dion ja Graham Bonnetin. Deep Purplessa Joe otti mikrofonin itseltään Jesus Christ Superstarilta, eli Ian Gillanilta. Se on kenelle tahansa vaativa paikka. Joe on viettänyt parhaat vuotensa jonkun muun saappaissa, eläen, kenties omastakin mielestään, second hand -elämää.

Vaikka Joen pesti Deep Purplessa ei kestänyt kuin pari vuotta, se poiki kuitenkin kaksi levyä. Slaves and Masters on edelleen paras levy jonka Deep Purple on vuoden 1984 reunionin jälkeen julkaissut. Kyllä, tuosta en tingi. Harva muistaa, että Joe äänitti myös toisen kiekon Ritchie Blackmoren ja kumppaneiden kanssa ennen kuin joutui tekemään tilaa bändiä mukamas kaupallisuudelta pelastamaan tulleelle Gillanille. Joe lauloi levyllä, josta Gillanin kanssa uudelleen äänitettynä tuli The Battle Rages On. Tämä uusin JLT-levy on kiinnostava, koska sillä on mukana kaksi noista hyllytetyistä Deep Purple -kappaleista. Joella on itsensä Blackmoren lupa käyttää niitä.

Nimikappale Second Hand Life on melko hidas ja yllättävän raskas. Kappale kertoo siitä kuinka monet meistä yrittävät miellyttää muita elämässään. Teemme asioita kuten oletamme vanhempiemme tai muiden auktoriteettien haluavan. Totta kai tässä kehotetaan vähän kapinoimaan ja tekemään juttuja oman mielen mukaan. Karl Cochran soittaa kelvollisen, vaikkakin suotta turhan lyhyen kitarasoolon. Ei se välttämättä aivan Ritchien hengessä mene. 

Toinen Ritchien, Roger Gloverin ja Purplea säveltämisessä auttamassa olleen ex-Survivor kosketinsoittaja Jim "Eye of the Tiger" Peterikin kynästä syntynyt raita on Stroke of Midnight. Se on vahvan blues-riffin ympärille rakennettu biisi jonka Purple julkaisi One Man's Meat -nimisenä. Turha kai sanoakaan, että Joen versio on tulkinnaltaan lihaisempi.

Second Hand Lifella on näiden kahden lisäksi vielä yhdeksän priimaa Joe Lynn Turner -laulua. Niistä yksi, eli Cruel, on sellainen jota Joe tarjosi aikanaan Deep Purplelle julkaistavaksi. Silloin se ei kelvannut, mutta nyt se toimii upeasti. Joe on aina tehnyt musiikkia faneilleen ja fanejaan kuunnellen. Muodikasta se ei ole ikinä ollut. Onko tuo sitten omillaan olemista vai toisten langoissa roikkumista? Tiedä häntä, mutta pitkäaikaiselle JLT-diggarille tämä levy ei ole pettymys eikä todellakaan mitään kierrätystä.

Tero Honkasalo

 

Rainbown ja Deep Purplen äänenä tunnettu Turner on ahkera soolourallaan. Levyjä putkahtaa tasaiseen tahtiin sekä omalla nimellä että erilaisista projekteista. Viimevuotinen Sunstrorm-projekti oli onnistunut käännös melodiseen AOR-osastoon.

Ehkä osin julkaisujen runsaudestakin johtuen, Turnerin soolotuotanto on välillä ollut halpisversiota Rainbown ja Purplen soundista.

Second Hand Life sijoittuu miehen tekemisten kärkipäähän, eikä vaikutelmaa köyhän miehen Rainbowsta synny. Turner jatkaa Sunstormin melodista linjaa, mutta entinen yhteistyö Ritchie Blackmoren ja Yngwie Malmsteenin kanssa kuuluu yhä kitaroissa. Kokonaisuus on parempi kuin miehen edellisellä levyllä The Usual Suspects, joka oli liiaksi vanhan kelaamista.

Mukana on jopa Turnerin, Ritchie Blackmoren, Roger Gloverin ja Jim Peterikin sävellys Stroke Of Midnight. Kappale tehtiin Turnerin ollessa Deep Purplen laulaja, The Battle Rages On -levyn sessioissa. Ian Gillanin palattua laulajaksi, biisin nimeksi tuli lopulta levylle One Man´s Meat. Battle Rages On -albumin päätöspala ei kuulu levyn parhaimpiin ja Turnerin uusi bluesahtavampi versio on sitä parempi.

Ammattitaitoisen taustabändin tunnetuin nimi on rumpali Michael Cartellone (Damn Yankees, Lynyrd Skynyrd).

Blood Red Skyn intro ja koko Karl Cochranin biisiin soittama kitara menee liiaksikin Blackmoren apinoinniksi, mutta se onkin onnistuneen levyn ainoa kauneusvirhe.

In Your Eyesin edustama balladiosasto muistuttaa parhaimmillaan Foreignerin kultakauden tekemisiä. Ketään Turner ei kuitenkaan matki, vaan laji on hallussa vuosikymmenten kokemuksella.

Nimiraita Second Hand Life kiteyttää levyn ja koko Turnerin soolouran parhaat puolet. Tanakka rock yhdistyy tarttuvaan melodiaan, sielukkaasti ja bluesin sävyillä maalattuna.

Sami Ruokangas / MTV3