Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

This Time Around: Live In Tokyo

Deep Purplen neloskokoonpanoa häiritsi sen jäsenien huumeongelmat. Glenn Hughes lähetettiin elokuussa 1975 Saksasta kotiinsa Englantiin kesken Come Taste The Band LP:n äänitysten. Loppuvuodesta 1975 alkanut Aasian kiertue alkoi kuitenkin lupaavasti ja bändi soitti esimerkiksi Australiassa upeita keikkoja. Tapahtumat sotilasjuntan johtamassa Indonesiassa järkyttivät bändiä ja Japaniin tullessa sekä Glenn Hughes että Tommy Bolin olivat luisuneet takaisin huumeiden käyttöön. Kitaristi Tommy Bolin väitti nukkuneen kätensä päällä ja tämän johdosta hänen soittoonsa oli kuin varjo aiemmasta. Useiden päivien hoidosta huolimatta hän ei ollut vielä toipunut soittokuntoon kun bändi astui kuuluisan Budokan areenan estraadille.

Deep Purplen Japanin levy-yhtiö oli päättänyt äänittää ja kuvata Tokion keikan. Valitettavasti Tommy Bolin oli todennäköisesti pistänyt heroiinia käsivarteensa niin ettei hän ollut ollut kykenyt soittamaan sooloja millään Tokiota edeltäneellä kolmella Japanin keikalla. Hän väitti käden puutumisen johtuneen sen päällä nukkumisesta, mutta harvoin sellainen vaivaa soittoa vielä viikon kuluttua. Vaikka Tommy Bolin ei ole Tokion keikalla elämänsä kunnossa, se on kuulemistani kolmesta japanin keikasta ehdottomasti paras. Lisäksi Jon Lord paikkaa häntä työskennellen läpi keikan todella intensiivisesti. Warnerin kuvaama 30 minuutin kuvanauha todistaa hänen antavan keikalla kaikkensa, aivan kuten Ian Paicekin.

Martin Birch on äänittänyt ja tuottanut urallaan joukon hienoja levyjä, mutta Purplen hajottua hänen Tokion nauhoista kasaama Last Concert In Japan ei kuulu näiden joukkoon. Come Taste The Band oli ollut katkera pala useille Purple-faneille, mutta viimeistään Last Concert tuhosi bändin neljännen kokoonpanon maineen. Kuunnellessa Tokion koko keikan mittaista This Time Around: Live In Tokyo 2CD:tä tuntuu hämmentävältä huomata kuinka huonon levyn Birch keikasta kasasi. Vaikuttaa siltä että tarkoitus oli saada levylle mahdollisimman monta mark II biisiä sillä Jon Lordin soolon osana ollut instrumantaalipal Woman From Tokyosta on sekin laitettu levylle omaksi kappaleeksi. Kakkoskokoonpanon biiseistä vain rumpusoolon sisältänyt Laxy jätetettiin pois Last Concertilta.

Lähes neljännesvuosisata Last Concert In Japanin jälkeen 2001 julkaistu This Time Around: Live In Tokyo on kaikkea muuta kuin edeltäjänsä. Ensinnäkin se sisältää koko keikan aivan kuten se Dudokan areenalla 15.12.1975 soitettiin joten sillä ei ole jokaisen biisin välissä olevia editointeja. Toinen ja vielä tärkeämpi seikka on Nick Watsonin tekemä miksaus, joka on mielestäni sekin edeltäjäänsä parempi. Kokonaisen keikan julkaisu todistaa että myös Tommy Bolinin ajan Purple oli kiinnostava lavabändi. Lisäksi on syytä mainita että koskaan aiemmin ei ollut bändi muuttanut settilistaansa niin dramaattisesti kuin loppuvuotena 1975.

Haluan rohkaista bändin faneja hankkimaan tämän levyn. Ja samalla tutustumaan Come Taste The Bandin musiikiin. Bändin uudelle fanille sanoisin, että malta vielä hetki. Tärkeysjästyksessä tämä ei ehkä ole kymmenen tärkeimmän Deep Purple levyn joukossa. Itse odotan innolla sitä tulevaisuudessa olevaa päivää, jolloin keikka julkaistaan kokonaisuudessaan myös vinyylinä. Toivottavasti se tehdään alkuperäisellä kannella, josta olen aina digannut.

Petri Myllylä