Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

California Jam 6.4.1974

California Jam (6.4.1974) oli massiivinen musiikkitapahtuma. Paikalle saapui hienon sään saattelemana yli 200 000 ihmistä nauttimaan sen ajan parhaista bändeistä. Tapahtuman järjestäjiin kuulunut televisioyhtiö ABC kuvasi koko tapahtuman ja lähetti sen amerikkalaiselle TV-yleisölle useissa koosteissa. Purplen keikka (tai ainakin osa siitä) esitettiin myös radiossa ja julkaistiin vinyyli-bootlegina Just Might Take Your Life.

Keikan ensimmäinen virallinen julkaisu tapahtui jo 1981, jolloin kauppoihin ilmestyi julmetun kallis California Jam, April 6th 1974 nimen saanut tallenne. Paikallinen Sokos vuokrasi nauhaa julmetun kovaan 50 markan hintaa (rahalla sai tupla-LP:n), mutta pienellä kaveriporukalla keräsimme rahan ja keikka katsottiin viikonlopun aikana (80-luvulla kaupat eivät olleet auki sunnintaisin) useaan otteeseen. Äänitin sen myös C-kasetille, joten minulla oli kuuntelussa Live in Londonin lisäksi toinen Burn-kiertueen keikka.

Uskoin pitkään ettei keikalla soitettu lainkaan Lay Down, Stay Downia, mutta bootleg-levyltä nimensä saanut ja 2003 julkaistu pahvikantinen Just Might Take Your Life CD sisälsi vihdoin koko keikan. Se on myös remasteroitu ja näin ehdottoman suositeltava julkaisu. Sen ainoa huono puoli on siinä, että CD:ltä jouduttiin editoimaan aikarajoituksen takia noin 90 sekuntia biisien välistä puhetta, esim. Jon Lordin tekemä Glennin ja Davidin esittely. Puristi kokee nämä editoinnit häiritsevinä. Normaali fani ei tästä välitä sillä keikka voi toimia näin jopa tiiviimpänä pakettina.

EMI julkaisi alkuperäisen videonauhan CD:nä 1996. Hienoista kansista ja lehtisestä huolimatta en voi suositella  sitä sillä levyn soundi on jopa vanhaa videokasettia huonompi. Amerikan versiosta Live At California Jam 1974 ei voi sanoa edes sitä hyvää.

Jos minun pitäisi kertoa tässä arvostelussa myös jotakin itse bändin soitannasta, niin todettakoon, että tämä on aivan hemmetin loistava keikka. Erityisesti Ritchie Blackmore on uskomattomalla soittotuulella, samoin Ian Paice. Tämä ei ole kuitenkaan kolmoskokoonpanon paras keikka, ja esimerkiksi Lay Down Stay Down on laimea, varsinkin kun verrataan muutamaa päivää myöhempään San Diegon keikkaan. Samoin Space Truckin' kuulostaa ilman kuvaa sekavalta. Keikan kohokohdat ovat mielestäni Might Just Take Your Life, Davidin upeasti tulkitsema Mistreated sekä You Fool No One.

Vaikka Might Just take Your Life on hyvä hankinta bändiä diggaavalle hardcore fanille, itse katson mieluiten tämän keikan DVD:ltä. California Jam 2LP julkaistiin ymmärtääkseni vain 150 kappaletta festivaalista kertovan kirjen deluxe-painoksen yhteydessä.


Petri Myllylä


Deep Purplen faneille tästä ei tarvitse sanoa muuta kuin että tässä on California Jam 1974. Uudet pojat David Coverdale ja Glenn Hughes toivat yhtyeeseen uutta potkua, ja Amerikankiertueen loppupuolella hurjassa iskussa ollut viisikko soitti uransa suurimmalle yleisölle. Tuon keikan tapahtumista on kirjoitettu kyllästymiseen asti, joten ei niistä tässä sen enempää.

Alkuperäisiä nauhoja alettiin jäljittää dvd-julkaisua silmälläpitäen, mutta tuota dvd:tä odotellessa päätettiin keikka julkaista ensin cd:nä - vihdoinkin kelvollisilla soundeilla. Samalla nauhoilta löytynyt Lay Down, Stay Down, jonka esittämisestä California Jamissa ei edes ollut täyttä varmuutta, pääsi mukaan levylle.

Monien fanien mielestä Deep Purple oli parhaimmillaan tällä vuoden 1974 Burn-kiertueella. Setti tosin oli kiertueella illasta iltaan samanlainen, mutta toimiva. California Jamissa kaikki tuntuivat ylittävän itsensä. Keikkana tämä on siis Purplea parhaimmillaan.

Heikki Heino