Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Live in the Still of the Night [DVD]

Hankittuani kotiini kasan kaiuttimia, laitoin tämän Lontoossa 20.10.2004 kuvatun keikan soimaan 5.1 DTS-äänellä. Aiemmat kokemukseni moniraitamiksauksista olivat painottuneet alkujaan stereona äänitettyjen keikkojen äänimaiseman laajennuksiin, eli enimmäkseen ambient soundiin. 

Tämä Lontoossa 2.0.10.2004 soitettu keikka on äänitetty erityisesti monikanavaa ajatellen. Siksi tuntuukin hiukan yllättävältä ettei äänimiksaaja juurikaan käytä surround kanavia. Ehkä hän on vanhan liiton miehiä? Eniten äänimaisemaa laajennetaan kitarasoolon aikana. Samaa olisi voinut mielestäni tehdä myös rumpusoolon kanssa.

 

Petri Myllylä

 

 

David Coverdalen luotsaaman Whitesnaken vuonna 2004 kuvattu DVD ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. DVD:n julkaisemisen tiellä oli ties minkälaisia ongelmia, eikä niistä pienimpiä olleet tuottajan sydänkohtaus ja se seikka että herra Valkokäärme lauloi lauluosuudet lähes kokonaan uusiksi. Soittokin DVD:llä on niin virheetöntä, että on vaikea uskoa ettei myös sitä olisi peukaloitu. Tuossa piilee tämän liven pahin kompastuskivi. Konserttifiilistä ei ahkerasti työskentelevän ja antaumuksellisesti esiintyvän bändin urakoinnista huolimatta synny. Pikemminkin Live...In The Heart Of The City on vielä yksi lisä Whitesnaken on ennestään mittavaan Best of -julkaisujen sarjaan. Tämän DVD:n tai sen mukana tulleen 10 kappaleen live-CD:n voi laittaa soimaan, kun haluaa kuulla päivitetyt versiot näistä kaikkien fanien pitämistä ikivihreistä.

 

Jotta tämä arvio ei menisi pelkäksi narinaksi ja marinaksi on totuuden nimissä myönnettävä, että Whitesnake-kokoonpano Doug Aldrich ja Reb Beach - kitarat, Marco Mendoza -basso, Tommy Aldridge - rummut ja Timothy Drury - koskettimet edustaa bändiä erittäin hyvin. Tältä kokoonpanolta sujuvat niin Ready An' Willingin tyyliset bluesrock-vakiot kuin tuoreempi stadioneille suunnattu heavyrock, jota edustaa esimerkiksi jylhä Judgment Day. Ainoastaan keikan aloittava Deep Purplen Burnin ja Stormbringerin sisältävä potpuri ei oikein pysy kasassa.  Coverdale esitti keikalla myös joitakin kappaleita ilman säestystä, mutta ne ja hänen pitkät välipuheensa on leikattu pois. Paketti on näin huomattavasti tiiviimpi ja katselijaystävällisempi.


Live...In The Still Of The Night on kuvattu 12 kameralla ja se myös näkyy. Kuvaus on tarkkaa ja kamerakulmia on melkoisesti. Bändin lisäksi myös yleisö on esillä sekä konsertin että dokumentin aikana. Extroina tarjoillaan siis lyhyehkö dokumentti vuoden 2004 kiertueesta. Haastattelut katsoo kerran läpi, mutta bändistä yhtään aiemmin kiinnostunut ei saa niistä mitään uutta tietoa. Fanien vakuuttelu Coverdalen iättömyydestä hieman hymyilyttää. Toisena lisänä oleva kuvagalleria on mukana lähinnä siksi että moiselle oli tilaa.

 

8/10

 

Tero Honkasalo

 


Whitesnaken pomo David Coverdale lupaili jo vuonna 2003 live-tallennetta bändin nykyiseltä kokoonpanolta. Coverdale halusi tehdä homman kunnolla ja vei aikaa ennen kuin hän löysi yhtiön joka oli valmis satsaamaan riittävästi Whitesnake-keikan taltiointiin. Sinnikkyys palkitaan, sillä vuonna 2004 Lontoossa kuvattu DVD täyttää odotukset.

 

Aiemmin mm. Madonnan, U2:n ja Red Hot Chili Peppersin videoita tehneen Hamish Hamiltonin ohjaus näyttää isolla rahalla värkätyltä ja on kuvallisesti hyvin toteutettu. Kolmellatoista kameralla kuvatussa ja tehokkaasti leikatussa filmissä välähtelee värillisen materiaalin seassa tyylikästä mustavalkoista otosta.

 

Kotisivujensa haastattelussa Coverdale kertoo alkuperäisenä tarkoituksena olleen kuvata DVD syksyllä 2004 Helsingissä! Suomen keikan liput myytiin nopeasti ja luvassa oli kova meininki. Kuvauskaluston tuominen Suomeen olisi kuitenkin tullut liian kalliiksi, joten päädyttiin Lontooseen.

Setti on sama kuin noilla vuoden 2004 keikoilla Suomessakin. Whitesnaken parhaita pitkän uran varrelta ilman ainuttakaan huonoa biisiä. Erinomainen show hyvin taltioituna soundillisestikin.

 
Coverdale on äänensä pienoisesta käheytymisestä huolimatta yhä maailman parhaita rocklaulajia. Hän on lavansa kiistaton kuningas ja melko persoonattomaan avustajan rooliin jäävänä bändinä on ammattitaitoinen amerikkalaisporukka: kitaroissa Doug Aldrich ja Reb Beach, bassossa Marco Mendoza, rummuissa Tommy Aldridge ja koskettimissa Timothy Drury. Huippumuusikoita kaikki, soitettuaan ennen Whitesnakea mm. Dion, Eaglesin, Thin Lizzyn, Ted Nugentin, Ozzy Osbournen ja Black Oak Arkansasin riveissä.

 

Kaltaiseni vanhan liiton bluesimman Whitesnaken diggarit saattavat tätä kokoonpanoa kuunnellessaan kaivata Micky Moodyn, Bernie Marsdenin ja Neil Murrayn persoonallisempaa brittisoundia. Coverdalen ratkaisu keikkailla uuden bändin kanssa ilman vanhaa Snakes-kaartia on kuitenkin ymmärrettävä. 2000-luvun Whitesnake soittaa vaivatta sekä bluesrockit että myöhemmät Steve Vai –ajan tukkahevit.

 

David Coverdale ja Whitesnake ovat yhä hard rockin kovinta huippua. Äijän ulkoista olemusta ja rankan rockelämän kuluttamaa karismaa on hauska vertailla äskettäin DVD:nä ilmestyneeseen klassikkokeikkaan Deep Purple: Live In California 74, jossa lavalla on nuori kokematon Coverdale.

Live…In The Still Of The Night –DVD:n promoversiollani on pelkkä keikka, mutta helmikuussa kauppoihin tulevassa myyntiversiossa on bonuksena lyhyt dokumentti ja kuvagalleria. Saataville tulee myös rajoitettu boxipainos, jolla on DVD:n mukana on myös audio-cd eli DVD:n kymmenen biisiä pelkkänä musana.

 

Enemmänkin bonuksia olisi kelvannut eikä auta kuin jäädä odottamaan kaikki Whitesnaken promovideot sisältävän DVD:n julkaisua. Toivottavasti pääsemme pian ihastelemaan ja naureskelemaan kasarivideoille, joita tähdittää varsin vähäpukeisesti Coverdalen tuolloinen vaimo Tawny Kitae.

 

Sami Ruokangas / MTV3