Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Whitesnake: Ready An' Willing

Minusta tämä on Whitesnaken levyjen parasta A-ryhmää. Kaverini ostettua kesällä 1981 bändin tuolloin uusimman Come An' Get It -levyn, hankin pian itselleni sitä edeltäneen Ready An' Willing vinyylin. Se soi huoneessani seuraavien vuosen aikana melko paljon. Digikärpäsen puraisemana myin vinyylin pois, ja parin vuoden odottelun jälkeen ostin albumin CD-muodossa.

Alkuperäisellä levyllä on vain yhdeksän kappaletta ja ne kaikki ovat vähintäänkin hyviä. Avausraita Fool For Your Loving tehtiin uudestaa 10 vuotta myöhemmin, mutta tämä alkuperäinen on silti se oikea versio. Ykköspuolen lopettava Blindman on uusintaversio David Coverdalen esikoissoololta löytyvästä biisistä. Tämä versio on tuotannoltaan laadukkaampi, mutta itse pidän alkuperäisversion laulua parempana. Levyllä on useita omia Whitesnaken suosikki-biisejäni. Kakkospuolen avaava Ain't Gonna Cry No More lienee levyn nimikappaleen lisäksi itselleni mieleisin.

Levyä seuranneella UK kiertueella heidän lämppärinä oli basisti Neil Murrayn ja rumpali Ian Paicen tuleva työnantaja Gary Moore amerikkalaisen G-Force bändinsä kera. Muistaakseni lähes kaikki levyn biisit päätyivät jossakin vaiheessa laajaa maailmankertuetta yhtyeen settiin.

EMI julkaisi pitkän odottelun jälkeen levyn remasteroituna vuonna 2006. Sillä, ja neljä vuotta myöhemmin julkaistulla, avattavilla kansilla ja värillisellä vinyylillä olevalla LP:llä on bonuksena studiosessioista ylijäänyt Love For Sale -biisi. CD:llä on lisäksi 4 biisiä Ian Paicen ensimmäiseltä Whitesnake keikalta Readingin festareilta. Olen kuullut tuolta keikalta ainakin kaksi biisiä laajemman radioäänityksen, joten toivotaan, että ne saadaan julkaistua myöhemmin vaikka Live 1978-2018 boxilla ;-). 

Petri Myllylä

 

Ian Paicen liitytttyä bändiin, sen klassinen kokoonpano oli viimeinkin valmis. Levyltä ei heikkoja lenkkejä löydy. Sille on siunaantunut melkoinen joukko omia suosikkejani, kuten Fool For Your Loving, Ready An’ Willing, Ain’t Gonna Cry No More, Love Man ja She’s A Woman, jolla muutoin yleensä taka-alalla pysyttelevä Jon Lord soittaa loistavan soolon.


Vaikka tässä tuleekin toistoa, niin pakkohan nämä hienot Whitesnake-elementit on mainita. Sanokaa mitä sanotte, mutta minusta David Coverdalella on hieno ääni, ja näillä alkupään Whitesnakelevyillä hän ei onneksi karju korkealta ja kovaa. Niitä kuunnellessa ymmärtää kyllä miksi kylmät väreet kulkivat pitkin Paicen selkäpiitä Davidin demonauhaa kuunnellessa. Micky Moodyn slidekitara nostaa aina hymyn huulilleni ja Bernie Marsden täydentää kitaraosaston vakuuttavasti. Taustalaulut ovat tehokkaita ja Neil Murrayn ja Ian Paicen muodostama komppiryhmä tuntuu löytäneen yhteisen sävelen välittömästi. Toisin kuin Deep Purplessa ollessaan Jon Lord on pääosan ajasta taustalla, mutta antaa sieltä sen viimeisen silauksen yhtyeen soundiin.


Heikki Heino