Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Blackmore's Night: The Village Lanterne

Blackmore's Nightin musiikki siirtyy tällä levyllä jälleen askeleen lähemmäksi perinteistä kitarapoppia. Bonuslevyllä on mielenkiintoinen reunion 14 vuoden takaa sillä ex-Rainbow ja -Deep Purple vokalisti Joe Lynn Turner vierailee levyllä laulaen Streets Of Dreams dueton Candice Nightin kanssa.

Levyllä on mukana myös keikoilta tuttu Child In Time. Se on omalla tavallaan erittäin kiinnostava versio ja kyllä Blackmoren sähkökitara kuulostaa niin houkuttelevan tutulta. Aivan keikkaversion tasolle se ei nouse hyvästä yrityksestä huolimatta.

Petri Myllylä

 

Blackmore´s Nightin viides studiolevy jatkaa kolmoslevyllä Fires At Midnight hyväksi havaitulla kaavalla. Keskiaikaan tai renessanssiin viittaavan akustisen musiikin seassa on muutama raita melodista rokkia, joka tällä kertaa menee jo yhtä raskaaksi kuin Joe Lynn Turnerin aikainen Rainbow 80-luvulla.
Candice Nightin laulamien kappaleiden ohessa kuullaan Ritchie Blackmoren erilaisilla akustisilla kielisoittimilla johtamia vähäeleisiä instrumentaaleja.


Kyllä vaan, tällä kokoonpanolla on yhä annettavaa. Ei tietenkään voi kieltää etteikö Blackmore olisi hieno nähdä rockbändissä Ronnie James Dio tai Turner laulajanaan. Silti on myönnettävä että Blackmore´s Night tuo esiin Blackmoren musiikillisen vision monet puolet paremmin kuin puhdas rockbändi toisi. Monipuolisuus on bändin rikkaus.


I Guess It Doesn´t Matter, St. Teresa ja Just Call My Name ovat rockia jossa Rainbow kohtaa Abban. Blackmorehan ei ole koskaan salannut rakkauttaan jälkimmäiseen. Näissä biiseissä parasta on Blackmoren sähkökitara joka soi aivan yhtä dramaattisella tunteen ja tekniikan yhdistelmällä kuin Deep Purplessa aikoinaan.


Bändinä Blackmore´s Night on kehittynyt siten etteivät siirtymät keskiajalta rokkiin enää kuulosta teennäisiltä. Ryhmä soittaa uskottavasti sekä sähköllä että akustisesti. Monipuolisuus voi aluksi tuntua linjattomuudelta. Tarkemmin tutustuttuna Blackmore´s Nightin linja on juuri siinä että bändi näyttää elävästi eurooppalaisen rokin juuret, liikkuen musiikissaan vuosituhannelta toiselle.
Blackmoren omaan menneisyyteen viittaavat Purplen Child In Time ja Rainbown Street Of Dreams. Edellinen on liitetty osaksi Mond Tanz –kappaletta ja yhdistelmä toimii. Rainbow-tulkinta on sovitukseltaan lähellä alkuperäistä ja jää - Hectorin esittämänä suomalaisille tutun - Ralph McTellin Streets Of Londonin ohella levyn turhimmaksi kappaleeksi. Kiinnostavampi Street Of Dreams –versio lienee levyn erikoispainokselta löytyvä Candice Nightin ja Joe Lynn Turnerin duetto.
Blackmoren sähkökitara muistuttaa siitä että mies on yksi maailman kaikkien aikojen parhaita kitaristeja. Aktiivisesti uutta musiikkia julkaisevana, mutta muuten julkisuudesta vetäytyvänä henkilönä hän on jäänyt liikaakin Jimmy Pagen ja kumppaneiden varjoon, vaikka ansaitsee paikkansa heidän rinnallaan, yhtenä suurimmista.


Akustisena Blackmore´s Nightin soundissa on lohduttavaa taikaa, joka vie satujen lumottuihin metsiin ja linnantorneihin. Näin mielikuvitusta ruokkivaa ja historiallisilta juuriltaan rikasta taidetta ei koskaan tehdä liikaa.


Sami Ruokangas / MTV3