Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Whitesnake: Trouble

Whitesnaken kesällä 1978 julkaisema Snakebite EP oli mielestäni kiinnostavampi ja onnistuneempi kuin tämä heidän neljä kuukautta myöhemmin julkaistu ensimmäinen pitkäsoittolevy. Kesken Trouble-sessioiden bändiin liittyneen maestro Jon Lordin osuus on kiinnostava, mutta ei hänkään tästä levystä klassikkoa tee.

Bändin suunta tuntuu olevan vielä hiukan hakusessa.  Bluespohjaisen rockin sekaan on eksynyt heikkoa jazzia ja balladiosastoa. Levy-yhtiön pomona olisin ottanut levylle mukaan pari EP:n raitaa ja tiputtanut siltä ainakin heikon Beatles-coverin Day Tripper. Saksassa levy-yhtiömiehet nostivat biisin jopa sinkuksi! Onneksi aloitusraita Take Me With You, nimikappale Trouble, Lie Down sekä livenä paremmin toimiva Belgian Tom's Hat Trick estävät levyn uppoamista täysin suohon. Mutta mikään jättipotti Whitesnaken ykkönen ei ole. Bändiin tutustumisen voi minusta aloittaa sen myöhäisemmistä levyistä.

United Artist Records vaihtoi Amerikan julkaisuun alkuperäisen englantilaisen valkopohjaisen kannen tekstin alla näkyvään mustapohjaiseen versioon. Myös Japani ja Eurooppa adoptoi tämän kannen. EMI julkaisi levystä vuonna 2006 remasteroidun CD:n, jossa on mukana bonuksena mainitun Snakebite EP:n neljä biisiä. Nämä tekevät uusintajulkaisusta hankinnan arvoisen paketin.

Petri Myllylä

 

Ensimmäinen varsinainen Whitesnake-lp on edelleen mukavaa kuunneltavaa. Levy alkaa vauhdikkaasti Take Me With Youlla, ja tahti jatkuu vakuuttavana koko albumin ajan. Ei levy kauttaltaan ole loistava, esimerkiksi coverversio The Beatlesin Day Tripperistä on aika omituinen, mutta kaiken kaikkiaan levyltä löytyvät jokseenkin valmiina muutaman seuraavan Whitesnake albumin ainekset. Tämä ei liene mikään yllätys, sillä levyllä soittaa Ian Paicea lukuun ottamatta koko "klassinen" Whitesnake. Jon Lordin osuus on ymmärrettävästi melko vähäinen, sillä hän liittyi Coverdalen yhtyeeseen vasta levyn äänitysten lopulla.

Heikki Heino