Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

BBC Sessions 1968 - 1969

Kuvan levy sisältää Deep Purplen ensimmäisen kokoonpanon BBC:lle vuosina 1968 ja 1969 tekemät äänitykset. Levy on ensimmäinen osa kahden CD:n julkaisua. Sitä ei ole myynnissä erillisenä julkaisuna vaikka sen itsenäiset LP ja CD-levyt ovatkin osa julkaisun deluxe-versiota.

Kuten useat muutkin 60-luvulla toimintansa aloittaneet bändit, Deep Purple sai useita kutsuja tulla äänittämään BBC:n studioon materiaalia, joita se soitti omissa ohjelmissaan. Tällä tavoin yhtiö täytti sopimuksen jonka se oli tehnyt muusikoiden ammattiliiton kanssa. Valitettavasti usein vain muutaman lähetyksen käyttöön tarkoitettuja nauhoja ei säilytetty tulevia sukupolvia varten. Siksi levy-yhtiöt ovat joutuneet turvautumaan fanien kotona tekemiin radiolähetysten äänityksiin kasatessaan artistiensa BBC-levyjä. Näin myös Purplen tapauksessa.

EMI:llä ja BBC:llä on pitkä yhteinen historia radioäänitysten kaupallistamisessa. Tästä merkkipaaluna lienee koko BBC-buumin aloittanut The Beatles At The Beeb. Mutta EMI julkaisi ensimmäisiä Purplen radioäänityksiä paljon sitä ennen. Kokonaista BBC-levyä saatiin silti odottaa peräti vuoteen 2011. Suurin syy odotukseen lienee ollut kaupallinen eli yhtiö julkaisi enimmän osan BBC Sessions tuplan materiaalista jo 2000-luvun alussa. Kahden huonon laatunsa takia aiemmin julkaisematta jääneen session löytyminen vuonna 2010 vaikutti tietysti sekin asiaan. Nyt EMI näki erillisessä BBC-levyssä kaupallista potentiaalia.

EMI ja kansainvälisen Purple-kerhon vetäjä Simon Robinson tekivät suuren työn löytääkseen kaikki bändin BBC:lle tekemät äänitykset. Tässä ei aivan täydellisesti onnistuttu, mutta tällaisenaankin levy puolustaa paikkaansa. Ainoastaan meille jotka olemme jo aiemmin hankkineet bändin ensimmäisen kokoonpanon remasteroidut CD:t sekä kuuden levyn boxin, tämä tupla tuntuu varmasti liioitetulta rahastukselta. Niille, jotka eivät ole kyseisiä julkaisuja itselleen hankkineet tämä julkaisu tutustuttaa kuulijan bändin alkuajan nopeaan kehitykseen. Miellän tämän julkaisun suunnatun bändiä pitkään diganneille faneille sillä en näe sitä mielekkäänä tapana tutustua bändiin. Sitä varten tarjolla on mielekkäämpiä ja laajempia kokoelmia.

Nykytavan mukaan tämäkin julkaisu on saanut normaalin 2CD:n rinnalle deluxe-version. Se koostuu neljästä itsenäisestä levystä, kahdesta vinyylistä ja kahdesta CD:stä. Musiikillisesti kyseessä on täysin sama paketti kuin kahden CD:n julkaisu, mutta levyt ja mukana tuleva iso lehtinen tarkkoine äänitystietoineen ja isojen (aiemmin julkaisemattomien) kuvien kera on pakattu tyylikkääseen laatikkoon. Tästä huolimatta sen yli 100 euron hinta tuntuu pöyristyttävältä. Vinyylikeräilijänä olen harvoin tuntenut itseäni niin tyhmäksi kun tämän paketin ostettuani. Parinkympin hintainen tupla-CD sitä vastoin on varmasti bändin ensimmäisen kokoonpanon ja/tai In Rock -levyn fanille järkihankinta.

Petri Myllylä

Pitkään odotettu BBC-kokoelma oli lopulta ilmestyessään pienoinen pettymys. Ideahan oli fanien kannalta mitä parhain - sinne tänne ripotellut BBC-äänitykset olisivat vihdoinkin yhtenä pakettina. Arkistoja on myllätty aivan pohjia myöten, jotta kokoelmasta saatiin mahdollisimman täydellinen, ja tässä onkin tämän paketin ongelma.

Kokoelman ykköslevy, joka sisältää Mk 1:n materiaalia, on paikoin järkyttävän huonotasoinen. Mk 2 materiaalia sisältävä kakkoslevy sen sijaan on mainio niin materiaaliltaan kuin laadultaankin. Tuon ykköslevyn heikon äänenlaadun vuoksi kokoelman vinyyliversio tuntuu aika järjettömältä ratkaisulta. Ehkä tämä on vain merkki siitä, että jatkossa jokaisesta Deep Purplen vanhan materiaalin uusintapainoksesta on luvassa myös älppäripainos. Tämän perusteella en vielä ole asiasta hirmuisen innoissani.

Heikki Heino