Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Jon Lord: Concerto For Group And Orchestra

Concerto For Group And Orchestra oli Jon Lordin ensimmäinen täysimittainen klassista- ja rock-musiikia yhdistävä teos. Deep Purplen soittama ensiesitys äänitettiin syyskuussa 1969 BBC:n toimesta ja julkaistiin heti uuden vuosikymmenen alussa. Concerton Amerikan esityksen jälkeen hukkuneiden nuottien takia Lord ei kyennyt äänittämään siitä studioversiota. Vuonna 1998 ja 1999 tehty uusi nuotitus antoi tähän vihdoin mahdollisuuden.

Concerton studioversion orkesteriosuus äänitettiin Liverpoolissa kesällä 2011. Äänitysten siirryttyä Lontoon kuuluisalla Abbey Road studioille siellä äänitettiin kolmen eri laulajien ja kitaristien osuudet ennen Jon Lordille diagnisoitua syöpäsairautta. Kosketinsoittajan syöpähoito keskeytti levyn äänitykset, mutta ne saatiin lopulta päätökseen toukokuussa 2012. Studioversion suurin ero verrattuna Deep Purplen versioon on kolmen laulajan ja kolmen kitaristin mukanaolo. Laulajista tutuin on Iron Maidenin Bruce Dickinson. Laulajat Kasia Laska ja Steve Balsamo sekä bulgarialainen kitaristi Darin Vasile esiintyivät Lordin kanssa Concerton itä-Euroopan kiertueella 2009-2010. He ovat mukana myös Bucharestissa 5.11.2009 kuvatulla videolla nimeltä Live.

Vasilev soittaa Concerton ensimmäisen osan, Joe Bonamassan vastatessa toisesta ja Steve Morsen sen viimeisestä osasta. Alkujaan Lordin tarkoituksena oli tehdä levy ilman Purple-perheen soittajia, mutta hän ei ollut tyytyväinen alkujaan valittuun soittajaan (ehkä Joe Satriani tai Steve Lukather). Morse lensi toukokuussa 2012 Saksasta Englantiin kesken uuden Purple-levyn äänitysten saattaakseen levyn äänitykset päätökseen. 

Tämä työ jäi Jon Lordin viimeiseksi sillä hän kuoli heinäkuussa 2012 vain muutama viikko sen jälkeen kun oli hyväksynyt levyn lopullisen miksauksen (johon oli osallistunut toukokuussa). Se julkaistiin kesällä 2013 myös tuplavinyylinä, jossa on mukana myös haastettelu.

Petri Myllylä

 

Concerto For Group And Orchestran studioversio jäi kesällä 2012 kuolleen Jon Lordin viimeiseksi työksi. Olin ehkä hivenen pettynyt siitä, että Lordin viimeinen työ olikin tällainen uusioteos eikä uutta materiaalia, mutta ehkä tätä voidaan pitää jonkinlaisena symbolisena "täytenä kierroksena" - olihan vuonna 1969 ensiesityksensä saanut Concerto Lordin ensimmäinen täyspitkä klassistyylinen teos.

Concertoon jo aiemmin tutustuneet kiinnittävät todennäköisesti suurimman huomion tämän ja aiempien versioiden eroihin. Tämän studioäänityksen dynamiikka on luonnollisesti aivan toista luokkaa kuin liveversioiden. Hiljaisimpien kohtien ja yhtyeen soittamien osuuksien välillä äänenvoimakkuuksien ero on niin suuri, että volumenappulaa joutui vääntämään useita kertoja.

Concertokiertueellakin orkesteria johtanut Paul Mann tuntee teoksen läpikotaisin, eivätkä orkesterin osuudet tuota pettymystä. Komppiryhmän soitto sen sijaan poikkeaa Ian Paicen ja Roger Gloverin tutusta tyylistä mielestäni häiritsevästi. Kitaristit soittavat taitavasti, mutta ainakin paikoitellen soitto jää kylmäksi tekniikkataituroinniksi. Laulajat pelastavat paljon, ja varsinkin 5/4-tahtilajissa soitettu kohta kuulostaa kaksiäänisenä upealta. Maestro Lord on jälleen omaa luokkaansa.

Concerto For Group And Orchestran studioversiosta on tarjolla kolme erilaista pakkausta: normaali cd, pahvikansiin pakattu cd:n ja 5.1 audio-dvd:n tupla sekä rajoitettu painos, jolla cd:n lisäksi on mukana making of -dokumentti-dvd.

Heikki Heino