Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Live In Concert 1973 (DVD & CD)

Live In Concert 1972/73 DVD:n extroina nähdään harvinaista kuvamateriaalia keväältä 1973. Kyseessä on Hofstran yliopistossa New Yorkissa toukokuussa 1973 kuvattu TV-keikka. Tämä lyhyt kuvanauha on, ainakin toistaiseksi bändin ainoa vuoden 1973 keikkajulkaisu. Saksalainen earMusic laittoi nämä biisit bonuksiksi samaisen videon pääkeikan Kööpenhaminan 1972 CD-versiolle.

Valitettavasti Strange Kind of Woman, Smoken ja Space Truckin'in lisäksi jälkipolville ei ole jäänyt New Yorkin keikasta muuta materiaalia. Tuon ajan tavan mukaan TV-yhtiöt käyttivät kalliit vidonauhat uusiksi sen jälkeen kun lopullinen kuvamiksaus oli saatu valmiiksi. Keikka on kuvattu ammattimaisesti ainakin kolmella studiokameralla.

Valitettavasti kaikki kolme biisiä on editoitu. Esitykset ovat kuitenkin varsin inspiroivia ja jopa tässä vaiheessa, bändin viettäessään toiseksi viimeistä kuukautta yhdessä, soitossa (ja ainakin Ritchien) esityksessä paistaa innostus ja tekemisen ilo. Bändi näyttää todella räjähtäneeltä. Ero edellisen vuoden Köpiksen keikkaan on huikea. Tämän DVD:n kasaaja ei ole laittanut esitettyjä kappaleita oikeaan järjestykseen, joten Strange Kind Of Woman kuullaan ennen Smokea. Kiva huomata että tuolloin puhevälinsä katkaisseet Gillan ja Blackmore osaavat edelleen hyvin kommunikoida kitara-laulu duetossa. Jos aivan Made In Japanin tasoiseen esitykseen ei päästäkään, on tämän TV-lähetyksen näkeminen silti todella miellyttävää. 

Machine Headin myynti sai USA:ssa toivottua myyntiapua kun studio/live Smoke On The Water -single julkaistiin loppuvuodesta 1972 Vielä tällä keikolla yleisön reaktiot ovat biisin alettua kuitenkin maltilliset. Sitä vastoin Space Truckin' aiheuttaa selvästi suuremman innostuksen yleisössä. TV-yhtiö on editoinut kappaleen tyylikkäästi tehden siitä helposti katsottavan. Gillanin ja Blackmoren ollessa poissa lavalta, pääosissa on Jon Lord, joka loihtii uudesta syntikastaan säveliä, joita saa nykyään irti Nokia tarjouskännykästä. Niin on aika ajanut alkuaikoijen syntikoiden efektien. Biisin lopussa Blackmore antaa kitaralleen kyytiä, mutta yllätykseksi ei riko sitä. California Jamin jälkeen hieman vaisu päätös keikalle.

Näihin aikoihin kevättä 1973 Roger Gloverille paljastui karmea totuus siitä, että hän oli saamassa bändistä kenkää samalla kun Ian Gillan oli vapaaehtoisesti lähdössä. Alkujaan bändin management oli laittanut Jon Lordin ja Roger Gloverin houkuttelemaan Ian Paice jäämään bändiin. Ritchie, jolla oli suunnitelma perustaan Paicen kanssa uusi bändi saatiin lopulta jäämään bändiin vain sillä ehdolla, että basisti vaihdettaisiin samaan syssyyn laulajan kanssa. Niinpä alkuvuodesta 1973 Paice, Lord (ja ymmärtääkseni Blackmorekin) vierailivat Lontoon klubeilla ja päättivät ottaa bassoon erään nuoren miehen Trapeze –nimisestä bändistä.

Petri Myllylä