Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Live Encounters (DVD & CD)

Puolan TV kuvasi Deep Purplen 3.6.1996 Katowisessa soittaman keikan. Heti televisioesityksen jälkeen keikan huonolaatuiset videokopiot levisivät ympäri maailmaa. Yllättäen kahdeksan vuotta keikan jälkeen puolalaiset saivat luvan julkaista (vain Itä-Euroopassa) keikan. He julkaisivat siitä kaikkiiaan viisi eri versiota, joista ostin kattavimman eli  DVD/2CD -paketin. Myöhemmin hankin myös sen triplavinyylin.

Siitäkin huolimatta että Ian Gillanin ääni on aika huonona läpi keikan, se on kiinnostava keikka. Gillan antaa hänkin palaa sen mitä kurkusta lähtee. Katselin tätä keikkaa aikoinaan aika useasti suttuiselta VHS:ltä. Pyöritin nauhaa kavereilleni todistaakseni sen kuinka paljon Steve Morse tekee keikalla töitä. Tämä keikka onkin ehdottomasti must hankinta Steve Morse faneille. Mutta kyllä tätä voi suositella muillekin.

Illan parasta antia ovat mielestäni Jon Lordin soolo, jossa hän arvatenkin soittaa paljon puolalaisten säveltäjien musiikkia (saaden yleisöltä villit aplodit) sekä Sometimes I Feel Like Screeming, When A Blind Man Cries sekä energinen Speed King. Kuunnelkaapa Hey Ciscon taustalaulua. Steve ja Roger suoriutuvat hommasta ihan mallikkaasti, vai mitä?

DVD:n kuva on ajoittain varsin tumma ja rakeinen. Toisaalta sen välittämä kuva bändistä on intiimi ja yleisön haltioitunut vastaanotto piristää sekin. Kuva-ajoihin innostuneet elokuvafanit voivat saada myös kiksejä joistakin erikoisemmista kuvakulmista esim. lavan katosta. Pieni miinus tulee siitä että No One Come ei ole mukana DVD:llä (mutta CD:llä kyllä). Muistelen kappaleen olleen alkuperäisessä lähetyksessä, mutta voin olla hyvin väärässäkin. Myös joissakin useista audiovaihtoedoista tuo kappale puuttui, ja muissa se oli bonusraitana. Aikoinaan kuulin, että pitkän keikan TV-kuvaajilla on työehtosopimuksissa pykälä pitää yhden kappaleen tauko kuvauksessa. Mene ja tiedä, mutta se selittäisi tämänkin asian.

Valitettavasti Live Encounters visuaalisesta suunnittelusta vastaa Deep Purplen manageri. Hän on myös kuvannut kaikki kansissa nähtävät valokuvat. Amatöörivoimin tehty kansi on surkea. Lisäksi olisi ollut asiallista laittaa julkaisuun valokuvia vuodelta 1996 eikä vuosilta 2001-2002. Osassa niistä on mukana jopa Don Airey, jolla ei ollut bändin kanssa mitään tekemistä keikan kuvaamisen aikoihin. Vinyylilevyn kannen värisävy eroaa myös selvästi DVD/2CD -paketista.

Petri Myllylä

 

Keikkaa on kyllä mukava katsella DVD:ltä, mutta jälkimmäistä cd:tä ei pysty kuuntelemaan. Syynä tähän on Ian Gillan, joka vain vaivoin onnistuu raakkumaan läpi Hey Ciscon ja Speed Kingin. Keikan alku (ensimmäinen levy) toimii paremmin, ja kuuntelen sitä mieluummin kuin kahta viikkoa myöhemmin äänitettyä, puhaltimilla ryyditettyä Pariisin keikkaa.

Merkitseeköhän tämä puolalaisten päänavaus sitä, että jatkossa tällaisia ”kansallisia” Purplelivejä alkaa ilmestyä enemmänkin? Alun perin pelkästään entisen itäblokin maihin tarkoitettu, mutta ”yllättäen” myös länsimaissa myyty keikkatallenne on mielenkiintoinen päänavaus, vaikka toistaiseksi ei mistään ole kuulunut uutisia uusista vastaavista julkaisuista.

Heikki Heino