Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Child In Time

Ian Gillan aloitti soolouran valmistelut jo vuonna 1974, mutta hän pääsi siinä vauhtiin vasta syksyllä 1975 tekemänsä lavapaluun jälkeen. Roger Glover oli pyytänyt kaveriaan oman Butterfly Ball'in live-esitykseen Ronnie James Dion kieltäydyttyä tarjouksesta, koska hän ja Ritchie Blackmore harjoittelivat samaan aikaan valtameren toisella puolella ensimmäistä Rainbow-kiertuetta varten. Gillanin hieno esiintyminen oli yksi Lontoon Butterfly Ball'in kohokohtia, ja se antoi hänelle vauhtia oman bändin kasaamiseksi.

Ian Gillan Bandin ensimmäisen levyn kokoonpanosta ei ole aivan 100% varmuutta. Lokakuun Butterfly Ball esiintymisessä mukana olleet Mike Moran, Ray Fenwick ja John Gustafson olivat mukana levyn sessioissa sen alusta lähtien. Rumpaliksi tuli Rainbow'sta potkut saanut Mark Nauseef. Levyn äänitysten aikaan Gustafson joutui palaamaan Ranskasta Englantiin Roxy Music'in tehtäviin. Ehtikö hän soittaa kaikki bassot levylle, vai soittaako tuottajana toiminut Roger Glover levyllä syntetisaattorin lisäksi myös bassoa? Ainakin hän esiintyi basistina helmikuussa 1976 bändin TV-debyytissä. Myös kosketinsoittaja Mike Moranin osuus on epäselvä koska myös Glover soittaa levyllä koskettimia. 

Ian Gillan ei todellakaan ratsastanut aiemmalla maineellaan aloittaessaan soolouraansa. Vaikka esikoislevyn nimibiisi onkin Purplea, ei levy muuten kuulosta lainkaan vanhan toistolta. Child In Time on Gillanin Purple-ajan fanille todella hankala ja ristiriitainen levy. Siihen ei tule tartuttua sitten millään. Taitavien muusikoiden soittamaa musiikkia voi kutsua vaikka taiteeksi, mutta jos se ei saa kuulijassa aikaiseksi mitään positiivisia fiiliksiä, voi kai sanoa että levy on mitäänsanomaton. You Make Me Feel So Good äänitettiin ensimmäisen kerran jo 1974, lähes samojen miesten toimesta, ja se on heikon albumin paras biisi. Tai, se toiseksi paras sillä kyllä Child In Time loistaa biisinä vaikka en kauhean paljon sen tästä studioversiosta välitäkään. 

Edsel Records'in 2007 remasteroima Child In Time kuulostaa selvästi paremmalta kun Virginin vuonna 1989 tekemä CD. Itselläni on harvoin soittamastani levystä myös 1976 Amerikassa prässätty promo-LP. 

Petri Myllylä

 

Gillanin ensimmäinen levy Purplesta lähdön jälkeen on ollut varmasti shokki monille. Musiikki on jazz-, fuusio- ja progesävytteistä. Minulle tulee paikoitellen mieleen vuotta aiemmin julkaistun Wish You Were Heren aikainen Pink Floyd, vaikkei levyjä voikaan muuten rinnastaa toisiinsa. Jälleen yksi levy, joka löytynee ainoastaan täydelliseen Purplekokoelmaan pyrkivien hyllyistä.

Heikki Heino