Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Gillan (The Japanese Album)

Ian Gillan Band meni alkukesästä 1978 studioon tarkoituksenaan äänittää kokoonpanon neljäs albumi. Kosketinsoittaja Colin Towns'in esitellessä säveltämänsä Fighting Man, bändin muut muusikot hylkäsivät sen koska pitivät sitä liian simppelinä biisinä. Laulaja kumminkin piti kappaleesta kovasti ja tajusi olevansa studiossa aivan väärien soittajien kanssa. Ian Gillan ei ollut kovin suoraselkäinen bändiliideri vaan hän häipyi lomalle, ja pyysi Colinia ilmoittamaan muille muusikoille lähteneensä bändistä, ja että Ian Gillan Band on siis hajonnut. Samalla Gillan ulkoisti Colinille uusien muusikoiden etsimisen.

Kun Ian Gillan palasi lyhyeltä lomaltaan, oli Colin Towns jo kerännyt studioon uuden bändin. Basisti John McCoy ja rumpali Liam Genockyn olivat Colinille tuttuja muusikoita. Kitaristiksi Towns oli suunnitellut ex-Fairport Conventionin Richard Bramptonia. McCoy oli kuitenkin äänittänyt Gillanin omistamalla studiolle äskettäin albumin yhdessä kitaristi Steve Byrdin kanssa ja lopulta hän sai pestin. Tämä bändi, joka nimettiin lyhyesti liiderinsä sukunimen mukaan, osasi tehdä Ian Gillanille sopivia biisejä. Niissä oli vauhtia kuin punkrockissa ja musiikillista irrottelua kuin 1950-luvun rockissa. Yhtye kasasi vakuuttavan ensilevynsä vain parissa viikossa elokuun alussa. Ennen levyn julkaisua bändin ensimmäinen kokoonpano teki ainoaksi jääneen yhteisen keikan Readingissä 16.8.1978.

Musiikkimaailma eli syksyllä 1978 suuren murroksen aikaa ja Ian Gillan joutui ajan uhriksi eikä Gillan-levylle löytynyt eurooppalaista julkaisijaa. Kymmenen uutta raitaa sisältänyttä vinyyliä ei itse asiassa ole koskaan alkuperäisessä muodossa julkaistu Euroopassa. Tosin sen materiaali oli aivan liian vahvaa jättää se julkaisematta Euroopassa. Levyä rahdattiin Englantiin Japanista ja Austraaliasta ja ehkä tämäkin auttoi asiassa koska Ian Gillan sai toukokuuhun 1979 mennessä levytyssopimuksen. Paras ratkaisu olisi ollut julkaista Gillan-albumi sellaisenaan, mutta Acrobat-yhtiö päätyi toisenlaiseen ratkaisuun.

Colin Towns'in instrumentaalinen avausraita Second Sight ja Gillan-albumin hienoin biisi Fighting Man laitettiin sellaisenaan Euroopassa lokakuussa 1979 julkaistulle Mr.Universelle. Ravihevosen lailla kulkeva Secret Of The Dance, Dead Of Night, Message In A Bottle sekä levyn päättäävä Back In The Game olivat nekin albumin parhaita hetkiä joten biisien kesällä 1979 uudelleenäänitetyt versiot laitettiin Mr.Universen Eurooppa-versiolle.

Neljästä Gillan-levyn biisistä tuli ainakin hetkeksi fanien keskuudessa jonkin sortin harvinaisuuksia. Näistä I'm Your Man, Not Weird Enough ja Bringing Joanna Back eivät ole levyn parhaimmisto eikä niitä ole koskaan julkaistu Euroopassa vinyylimuodossa. Abbey Of Thelema on mielestäni upea kappale ja yksi Gillan-levyn parhaimistoa. Se oli aivan liian hyvä biisi jäädäkseen julkaisematta, joten se miksattiin pari vuotta myöhemmin uudestaan ja julkaistiin Glory Road LP:n ensipainoksen bonuslevyllä For Gillan Fans Only.

Kansainvälisen Deep Purple -kerhon puuhamies Simon Robinson sai 1993 Gillanin suostumaan alkuperäisen Gillan-levyn Eurooppa-julkaisuun. Tuolloin RPM Records'ia pyörittänyt Robinson löysi levyn masterit Gillanin ulkovajasta puutarhavälineiden -ja kalusteiden seasta! Valitettavasti hyvästä yrityksestä huolimatta Gillan - The Japanese Album CD ei ole aivan napakymppi sillä Robinson meni sörkkimään alkuperäisen levyn koostumusta. Hän korvasi Second Sightin toisella instrumentaalilla Street Theatre. Ajatus oli kaunis sillä Street Theatre on julkaistu vain Mr. Universumin japanilaisella versiolla, mutta biisin olisi voinut mielestäni laittaa CD:n muiden bonuksien joukkoon. Ne tekevätkin Gillan - The Japanese Albumista ehdottomasti hankinnan arvoisen - myös Mr. Universumin omistajalle.

Vengeance julkaistiin syksyllä 1979 sekä Euroopan että Japanin Mr.Universellä, mutta tämä versio eroaa julkaistusta. Tosin olen jokseenkin varma että se on 1979 äänitys koska kitarassa vaikuttaa olevan Bernie Tormé. Move With The Times löytyy Street Theatren tavoin Japanin Mr.Universeltä. Eurooppalaisille Sleeping On The Job on tuttu Glory Roadin sinkkuraita, mutta se julkaistiin ensimmäisen kerran Japanin Mr.Universellä. Bonuksena on biisin varhaisin äänitys, todennäköisesti kuitenkin jälleen 1979 ja Tormé kitarassa. Myös viimeinen bonus Roller eroaa (sekä Eurooppa & Japanin) Mr.Universen vastaavasta. Tämän bonuksen oletan olevan 1978 sessioista. Oma toiveeni olisi että japanilaiset uusintajulkaisivat Gillan LP:n sillä japanilaisen LP:n hinta on noussut jo pilviin (viimeisin pyyntö on 120 €).

Petri Myllylä