Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Mr Universe

Ian Gillan palasi loppukesällä 1978 rockmusiikin pariin hajotettuaan kolme vuotta toimineen Ian Gillan Bandin kesken sen neljännen albumin äänitysten. IGB:n kosketinsoittaja Colin Towns jäi laulajan aisapariksi kun uusiutunut kokoonpano ja laulajan sukunimeä totteleva bändi äänitti parissa viikossa loistavan Gillan-LP:n.

Levybisneksen uudet tuulet johtivat siihen että Ian Gillan ei saanut ketään eurooppalaista yhtiötä julkaisemaan elokuussa valmistunutta levyä. Muutamat tahot nauroivat miehen korvaan ja paiskasivat luurin kiinni. Tilanne oli toisenlainen kaukana idässä, jossa jopa jazz-rockia soittanut IGB oli menestynyt hyvin. Lopulta Gillan-levyn Japanin ja Austraalian painoksia tuotiin importina isot määrät Englantiin. Valitettavasti kovatasoista albumia ei jälkijulkaistu seuraavan vuoden maaliskuussa kun Gillan lopulta sai levysopimuksen (Acrobat).

Ian Gillan ei ollut aivan tyytyväinen bändinsä syyskuussa 1978 syntyneeseen kakkoskokoonpanoon. Hän halusi Gillan-albumin äänitysten jälkeen bändiin liittyneen nuoren rumpalin Pete Barnaclen tilalle kokeneemman Ian Paicen, joka kuitenkin kieltäytyi tarjotusta työstä (mennäkseen hetken päästä David Coverdalen Whitesnakeen). Uudeksi rumpaliksi tuli lopulta 10 vuotta aiemmin Gillanin kanssa Episode Six:ssä soittanut Mick Underwood. Kitaristi Steve Byrd ei halunnut jatkaa bändissä siihen rekrytoimansa Barnaclen saatua kenkää joten Gillanin lämppäribändissä soittanut Bernie Tormé korvasi hänet keväällä 1979. Todennäköisesti heti uuden kokoonpanon synnyttyä bändi äänitti mahdollista singleä varten biisit Vengeance ja Sleeping On The Job. Ilman tarkkaa tietoa näiden (ja Roller ensiversion) äänitysajankohdasta ne liitettiin 1993 Gillan-albumin eurooppalaiselle CD:lle.

Tormélla ja Underwoodilla varustettu bändin kolmoskokoonpano äänitti Ian Gillanin omistamalla Kingsway studiolla huhti- ja kesäkuun välisenä aikana uutta musiikkia levyllisen verran. Näitä uusia biisejä ei ole koskaan julkaistu Euroopassa kokonaisuudessaan sillä ne löytyvät vain Kaukoidässä julkaistulta Mr.Universe LP:ltä. Itse pidän tätä harvinaista (ei-koskaan CD:nä julkaistua) albumia "oikeana" vuoden 1979 Gillan-levynä.

Japanilaisen Mr.Universumin avaa Vengeance. Sitä seuraa levyn vahvin raita, nimikappale Mr.Universe. Nämä molemmat sekä levyn kolmas kappale She Tears Me Down julkaistiin myös levyn Euroopan versiolla. Sitä vastoin Japan-LP:n ykköspuolen päättävä, puoliskon heikon kappale Your Sister's On My List julkaistiin Euroopassa vasta lokakuussa 1980 Trouble-singlen kääntöpuolella. Se on siis täysin väärässä seurassa ollessaan Future Shock CD:n bonusbiisinä.

Japanilaisen Mr.Universen kakkospuolen aloittaa levyn harvinaisin biisi, Colin Towns'in instrumentaali Street Theatre. Se julkaistiin Euroopassa ensimmäisen kerran vasta vuonna 1993 Gillan - Japanese Albumilla. Tuon levyn lähes kaikki muut biisit tulevat edellisen vuoden sessioista joten aivan oikeassa paikassa ei biisi tuollakaan levyllä ole. Biisi toimii levypuoliskon avaajana samaan tapaan kuin Second Sight vuotta aiemmin (ja uudestaan Mr.Universen Eurooppa-versiolla) eli sitä seurannut Roller lähtee liikkeelle suoraan sen päätyttyä. Roller ja seuraava raita Puget Sound ovat tuttuja meille aikoinaan eurooppalaiseen Mr.Universeen tutustuneille, mutta levyn kaksi viimeistä raitaa Move With The Times ja  Sleeping On The Job olivat  syksyllä 1979 eurooppalaisille outoja biisejä.Todettakoon että tämä 1979 versio vauhtiraita Sleeping On The Jobista ei ole koskaan saanut CD-julkaisuaan sillä se eroaa biisin 1980 single/LP-versiosta. Move With The Times sitävastoin julkaistiin Street Theatren tavoin Japanese Albumilla.

Pari sanaa siitä kaikille Gillan-faneille tutusta, Acrobat-yhtiön lokakuussa 1979 julkaisemasta sinikantisesta Mr.Universe levystä. Fakta on että puolet albumin biiseistä oli julkaistu Kaukoidässä jo vuotta aiemmin ja vain osa uusiutuneen bändin tekemistä biiseistä päätyi levylle. Yhdyn siihen näkemykseen että levy on loistava, mutta en silti pidä sitä kovinkaan aitona ja "oikeana". Se on kokoelma, jolle on valittu Gillan-albumin kuudesta parhaasta biisistä viisi sekä yhdeksästä uudesta biisistä viisi sopivinta.

Valitettavasti kaikki 1979 jälkeen julkaistut painokset perustuvat levyn Euroopan versioon ja on hyvin yleinen harhaluulo että levy on Gillan-bändin viidestä studiolevystä ensimmäinen. Kun Edsel 2007 ilmoitti uudelleenjulkaisevansa kaikki Gillan-levyt, innostuin tavattomasti odottaen vihdoinkin totuuden voittavan ja Gillan-albumin saavan kunnollisen Eurooppa-julkaisun. Sekä että julkaistun Mr.Universen ensimmäiset yhdeksän raitaa olisivat olleet ne japanilaisen painoksen uudet raidat ja vasta niiden perään olisi laitettu kolme 1979 uudelleen äänitettyä Gillan-albumin raitaa sekä muut bonukset. Ehkä joskus Gillan managereineen julkaisee bändin kuusi studiolevyä yhdessä boxissa ja tuolloin sen kaksi ensimmäistä levyä ovat Gillan ja Japanin versio Mr.Universesta.

Petri Myllylä