Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Future Shock

Suomen kahdella televisiokanavalla ei juuri 1981 rock-videoita näytetty, mutta mahdollisesti Hittimittari-ohjelmassa näytettiin Gillanin juuri julkaiseman No Laughing In Heavenin promovideon. Pian sen nähtyäni ostin Gillanin juuri kauppoihin saapuneen neljännen (tosin tuolloin luulin sen olevan kolmas) studiolevyn. Valitettavasti Pohjanmaalla oli kaupan vain levyn perusversio eikä 16-sivuisella lehtisellä varustettu special. Samalla levykauppavierailulla ostin edellisenä edellisenä vuonna julkaistun Deep Purplen kokoelman. Kyseiset kaksi vinyyliä palasivat (long story) muuten hyllyyni melko tarkalleen 32 vuotta myöhemmin kesäkuun 7. päivänä 2013. Vietin Deepest Purplen parissa paljon enemmän aikaani joten Future Shock jäi varsin vähälle kuuntelulle. Siihen tosin vaikutti myös kaverilta kasetille kopioitu Mr. Universe, jota pidin paljon tätä albumia parempana. Olen sittemmin ihmetellyt miksi Gillanin nopea ja paikoin simppeli roketti ei kelvannut minulle 16-vuotiaana. Hankittuani CD-soittimen aloin myydä pois omistamiani vinyyleitä. Pariin vuoteen en tätä levyä kuunnellut, mutta hankin 1990 Virginin julkaisemanan remasteroidun. Runsaista bonuksista huolimatta sekään ei aiheuttanut minulle mitään shockkia. 

Future Shock ei ole Gillan-bändin merkittävin levy koska sillä on liikaa keskinkertaisia renkutuksia kuten Night Ride Out Of Phoenix, The Lucitania Express ja Bite The Bullet. Levyn suurin hitti on jo mainittu No Laughing In Heaven. Kun ostin levyn kolmannen kerran 2007 kuuntelin sitä hiukan eri korvalla kuin aiemmin sillä löysin sieltä biisin Don't Want The Truthin, josta tuli pian oma suosikkini. Kitaristi Bernie Tormén fanit ovat taatusti reitanneet sen jo alkujaan levyn parhaimmistoon. Siihen kuuluu myös albumin päättävä For Your Dreams. 

Helmikuussa 1981, hiukan ennen albumia singlenä julkaistu Mutually Assured Destruction olisi nostanut Future Shockin tasoa, mutta jostakin täysin käsittämättömästä syystä biisiä ei laitettu mukaan LP:lle. Samoin levyltä irrotettujen kahden singlen New Orleans ja No Laughing In Heavenin kääntöpuolilta olisi löytynyt mielestäni levyn heikoimpia raitoja kiinnostavampaa materiaalia. Nämä biisit toki löytyvät CD-julkaisujen (Virgin 1989, Edesl 2007) bonuksista. Kerrottakoon kuitenkin että singlen b-puoli Your Sister's On My List ei liity Future Shockiin sillä se julkaistiin jo 1979  Mr. Universumin Japan-painoksella. Muut seitsemän bonusta tekevät 2007 julkaisusta houkuttelevan varsinkin kun niiden mukana on Gillanin studioversio vanhasta Purple-encoresta Lucillesta. 

Hankin Future Shockin itselleni neljännen kerran kun se syksyllä 2012 julkaistiin yllättäen kahden levyn LP:nä. Mukana ei valitettavasti kuitenkaan ole bonuksia vaan levyt pyörivät 45 kierrosta minuutissa ja kullakin levynpuoliskolla on kaksi kolme biisiä. Alle vuosi myöhemmin ostin Future Shockin itselleni jo viidennen kerran löytäessäni sen vihkosella varustetun ensipainoksen lontoolaisesta divarista. Sama vihkonen oli mukana myös 2012 tuplan 1000 kappaleen erikoispainoksella. Hämmästyttävää että alkupoeräinen prässäys soi aivan yhtä laadukkaasti kuin uusi erikoisjulkaisu.

Petri Myllylä