Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Live In Aachen 1970

Deep Purple esiintyi Aachenissa, Saksassa kolmepäiväisten rockfestareiden aloitusiltana perjantaina 11.7.1970. Ohjelmajulisteessa heidän yläpuolelle on kirjoitettu Traffic. Saman päivänä lavalla näyttää olleen myös Free, seuraavana päivänä Rory Gallagerin viimeisiään Taste, sekä progenimi Caravan. Sunnuntain pääesiintyjänä oli Pink Floyd.

Tuolloin vaikuttaneeseen anarkistiseen (vasemmisto-opiskelija)liikkeeseen kuului halu äänittää bändien keikkoja ja jakaa ne toisille faneille ilmaiseksi. Lähes kaikkien Aachenissa esiintyneiden bändien keikat äänitettiin ja julkaistiin myöhemmin bootleglevyinä.

Purplen keikka julkaistiin aluksi tuplana nimeltä Space Vol. 1 & 2. Alkuperäisen Purple Records'in hyväksymä ja sen tuella 90- ja 00-luvuilla toiminut Purple Records (juridisesti eri firma kuin alkuperäinen) julkaisi keikasta CD-version vuonna 2001. Pahvikantisen levyn ulkoasu pyrki jäljittelemään alkuperäistä bootleglevyä. Neljä vuotta myöhemmin levy julkaistiin paljon järkevämmällä nimellä Live In Aachen 1970 sisällön jäädessä samaksi kuin alkuperäispainoksessa.

Neljän biisin keikka ei uskoakseni ole bändin kokonainen esintyminen. Kesäkuun alussa bändin soittaessa Dusseldorfissa heidän setin avasi Speed King ja Black Night, joiden jälkeen soitettiin Child In Time ja Wring That Neck kahden viimeisen biisin ollessa samat kuin tällä levyllä eli Paint It Black ja Mandrake Root. Levyn julkaisuoikeuden siirryttyä Edel Records'ille toivoin että he muuttavat Black Nightin avaamaan keikan sillä en ole koskaan ymmärtänyt miksi CD-julkaisu oli uskollinen bootlegin biisijärjestykselle, joka ei ollut autenttinen.

Tämä levy on Jon Lordin ja Ritchie Blackmoren virtuoosimaisen osaamisen kliimaksi. Sitä vastoin Ian Gillan loistaa poissaolollaan, koska setti koostuu pitkistä instrumentaaleista. Erityisesti Mandrake Root on kaikkien hämyjen suosikki. Kuten myös aina hyvin soitettu Wring That Neck. Black Night on uskoakseni soitettu encorena. Biisi kuulostaa hiukan hengästyneeltä, mutta toisaalta myös tuoreelta. Olihan biisi tuolloin aloittamassa hidasta kipuamista kohti Britannian Top-10:tä.

Vaikka kyseessä on kiinnostava keikka, levyn ostoa voi suositella vain kovan luokan Purple-fanille. Kyseessä on haastava projekti, keskittyä sinällään loistavasti äänitettyyn bootlegiin, jossa on vain neljä kappaletta. Näistä kolme on pitkiä, soolojen ympärille rakennettuja teoksia.

Purple löi itsensä läpi kesällä 1970 ja pääsi pian esiintymään myös Saksan televisioon. History, Hits & Highlights '68-'76 DVD:ltä löytyy tämän keikan aikoihin playbackinä TV:ssä esitetty Speed King.

 Petri Myllylä


Tämä alunperin joskus muinoin vinyylibootlegina julkaistu keikka ehti vuosien mittaan saada legendaarisen maineen. Suurin syy taitaa olla se, että sitä oli tarjolla jo ennen Made In Japanin julkaisua. Kieltämättä purppuraviisikko tarjoaa melkoisen energialatauksen, ja äänityskin on särkevää laulua lukuun ottamatta hyvä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen levy.

Heikki Heino