Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Phenomena: I

Glenn Hughes laulaa kaikki tämän levyn biisit, joten lienee oikeutettua puhua tämänkin kohdalla Glenn Hughes -levystä. Kaikki biisit ja itse projekti ovat kylläkin ex-Trapeze-miehen Mel Galleyn veljen, Tom Galleyn käsialaa. Siitä huolimatta levylle antaa leimallisen ja yhtenäisen kuvan Glennin todella hyvältä kuulostava laulanta.

Mukana levyllä on joukko Deep Purple -sukupuuhun liittyviä muusikoita. Mel Galley vastaa kitaroinnista yhdessä John Thomasin kanssa, bassot on soittanut Mel Galleyn Whitesnake -kamu Neil Murray yhdessä Glennin kanssa. Rummuissa on MSG:stä Whitesnakeen siirtynyt Cozy Powell sekä hänen tilalleen Schenkerin bändiin tullut Ted McKenna. Koskettimissa on Whitesnaken ulkojäsen Ritchard Bailey.

Ymmärtääkseni tämän konseptilevyn taustalla on jonkinlaisen suunnitellun tieteiselokuvan soundtrack. Vaikka itse elokuvaa ei tehtykään, musiikki toimii erinomaisesti itsenäisesti. Biisit ovat tarttuvia, poppismaisia yhdistettynä esimerkiksi kelttiläiseen musiikkiin. Tämä levy on hyvä hankinta ja muistan aikoinaan ostettuani sen kuunnelleeni sitä ahkerasti. Palasin levyyn 1994, kun ruotsalainen Empire Records julkaisi siitä remasteroidun CD:n. Nykymieltymykseeni tämä musiikki on ehkä liian kevyttä, mutta Glennin faneille tätä voi kyllä suositella.

Myöhemmin törmäsin myös toiseen uusintajulkaisuun (CD), jossa on mukana myös kaksi alkuperäiseltä LP:ltä puuttuvaa biisiä (Assassins Of The Night ja Running With the Pack). Ymmärtääkseni molemmat painokset ovat nyt loppu, mutta tilanne voi toki muuttua. Sama yhtiö, Parahute Music Ltd. omistaa oikeudet myös muutama vuosi myöhemmin tehtyyn kakkososaan.

Muistaakseni Glenn Hughes oli tämän levyn ilmestymisen aikoihin menossa Gary Mooren bändiin laulajaksi. Hän promotoi voimakkaasti tämän levyä ja se taisi uutta työnantajaa suututtaa. Erään artikkelin mukaan Glenn olisi vaatinut bändin nimen muuttamista muotoon Gary Moore and Glenn Hughes. Väitetään Garyn vastanneen tähän, että mies ei myisi omalla nimellään täyteen edes jäähallin vessaa! Joka tapauksessa Glenn ei bändiin liittynyt, vaikka laulaa ja bassottelee vuoden 1985 Run For Cover -levyllä.

Petri Myllylä

 

Veljekset Tom ja Mel Galley ryhtyivät kehittelemään teemalevyä 1980-luvun puolivälissä. Jossakin haastattelussa Tom kertoi tavoitteenaan olevan heavy rockin Alan Parsons Project. Melin tärkein anti taisi olla nimekkäiden muusikoiden haalinta levylle. Ja nimimiehiä todellakin riittää: mm. Cozy Powell, Glenn Hughes, Neil Murray, Don Airey, Ted McKenna ja Mel Galley ovat mukana.

Pelkkä nimimiesten joukko ei kuitenkaan takaa hyvää levyä. Levyllä oikeastaan vain Glenn Hughes onnistuu tekemään oman tasonsa mukaisen suorituksen. Kappaleet ovat niin mitäänsanomattomia, että levyllä voisi aivan yhtä hyvin olla soittamassa joukko nimettömiä studiomuusikoita.

5/10

Heikki Heino

 

Trapeze ja Whitesnake -kitaristi Mel Galleyn veljen Tom Galleyn mielessä syntyneen Phenomenan piti alunperin olla soundtrack samannimiseen elokuvaan. Elokuvaa ei jostain syystä ikinä kuvattu, mutta vinyylin mukana sai vihkon, jossa oli kuvitusta leffasta ja juoni kirjoitettuna. Alkuperäinen vinyyli vihkoineen onkin nykyään keräilyharvinaisuus.

Tom ja Mel Galleyn säveltämä musiikki tällä levyllä on edelleen erittäin hyvää. Ensimmäisellä Phenomena -levyllä on mahdollisuus kuulla Glenn Hughesia laulamassa Whitesnakea, miinus David Coverdale, taustabändinään. Cozy Powell soittaa levyllä rumpuja, Neil Murray bassoa, Richard Bailey koskettimia ja Mel Galley kitaraa. Levyllä soittaa myös joukko kuuluisia vierailijoita.

Phenomenan piti olla Glenn Hughesille aivan älyttömän tärkeä levy. Hän jätti jopa pestinsä Gary Mooren bändin laulajana ja basistina keskittyäkseen tämän musiikin esittämiseen. Vaan pieleen meni. Vaikka Phenomena, Glenn etunenässä, sai komeasti palstatilaa, levy ei myynyt niin kuin oli odotettu. Kun Bronze Records vielä meni vararikkoon, oli kaikki pielessä.

Phenomenan musiikki on 80-lukuista hard rockia, johon on yhdistetty esimerkiksi Gary Mooren Wild Frontier -levyltä tuttuja kelttiläisiä teemoja, isoja kuoroja, kosketinsoittimilla kuorrutettuja väliosia ja kumeasti kaikuvia rumpuja. Parhaita kappaleita levyllä ovat ehdottomasti erittäin kaunis Phoenix Rising ja Kiss Of Fire, joka oli Glenn Hughesin encore-kappaleena vielä vuoden 1994 Japanin kiertueella. Myös unelias Still The Night ja reippaasti rokkaava single-kappale Dance With The Devil on pakko mainita.

Parachute Music julkaisi kaikki Phenomena -levyt muutama vuosi sitten CD:nä ja jos näihin ei ole aiemmin perehtynyt, niin nyt siihen on hyvä tilaisuus.

8/10

Tero Honkasalo