Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

In Concert '72

Deep Purple esiintyi toisen kerran BBC:n In Concert -sarjassa Lontoossa 9.3.1972. Se lähetettiin (miinus Space Truckin', joka lähetettiin muutamaa viikkoa myöhemmin) seuraavan viikon lauantaina 18.3. eli samana päivänä kun bändi julkaisi uusimman singlensä Never Before. 

EMI julkaisi radion masternauhoista 1980 tupla-LP:n In Concert, jolla oli tämän keikan lisäksi vuoden 1970 In Concert esiintyminen. Valitettavasti LP:n aikarajoituksen johdosta 1972 keikasta uupui kaksi biisiä, Smoke On The Water ja Maybe I'm A Leo. Tosin ensin mainittu julkaistiin samoihin aikoihin New, Live & Rare, vol 3 EP:llä muutaman BBC:n studionauhoitteen kanssa. Kaksitoista vuotta myöhemmin EMI julkaisi tupla-CD:llä molemmat keikan kokonaisuudessaan. Vaikka CD-julkaisu tuli samoista nauhoista, oli se alkuperäistä vinyyliä selvästi laadukkaampi. 

Vuoden 1972 hävitetyksi luultu moniraitanauha löytyi yllättäen ja niin keikka julkaistiin kolmannen kerran syksyllä 2012 osana Machine Head LP:n 40-v juhlaboxia. Vinyyliharrastajien iloksi keikka julkaistiin vinyylinä ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan. Kolmen levyn (2 LP + single) laatikko kuuluu ehdottomasti analogiseen ääneen ihastuneiden fanien hankintalistalle. Mukana on aiemmin julkaisematon soundcheck-versio Maybe I'm A Leo. Se ei ole mukana myöskään mainitulla juhlalaatikolla. Keikan CD-julkaistu koitti keväällä 2014 ja nyt mukana on myös soundcheck. Ehkä jossakin vaiheessa 1970 keikka saa sekin oman julkaisunsa. 

Jälleen kerran teknikot ovat saaneet kaivettua arkistojulkaisusta aiempaa laadukkaampaa ääntä. Toisaalta mistään referenssitason äänityksestä on turha puhua. Alkuperäiset monikanavanauhat todistivat myös että Smoke On The Water soitettiin keikan perussetin viimeisenä biisinä eikä neljäntenä kuten 1992 julkaisua kasannut porukka oli luullut.

Deep Purple oli soittanut Machine Headin biisejä Lazy ja Highway Star syyskuusta 1971 lähtien eli puoli vuotta ennen tätä maaliskuussa 1972 äänitettyä radiokeikkaa. Ei ole siis mikään suuri yllätys että ne ovat tässä vaiheessa jo hyvin paljon samassa muotissa kuin viisi kuukautta myöhemmin äänitetyllä Made In Japanilla. Samoin tämän levyn versio Strange Kind Of Womanista on paljolti samanlainen, joskaan ei aivan niin maaginen, kuin tuolla klassikolla. Näiden kolmen biisin lisäksi tältä levyltä löytyy vielä kaksi "päällekkäistä" biisiä. Niistä Space Truckin' oli tullut mukaan keikkasettiin heti Machine Headin tekemistä seuranneella kiertueella. Pidän biisin In Concert -versiosta jopa enemmän kuin Made In Japanin vastaavasta.

Minulle on ollut suuri ihmetys se, ettei bändi tunnistanut Smoke On The Waterin potentiaalia keikkabiisinä heti levyn äänitysten jälkeen. Biisi loisti nimittäin poissaolollaan alkuvuoden kiertueella ja se sai ensiesityksensä vasta tällä keikalla. Liveversio on hyvin lähellä studiossa soitettua, eikä se aiheuta yleisössä mitään elämää suurempia ahaa! -ilmiöitä.  

In Concert -keikka antoi Deep Purplelle mahdollisuuden esitellä radion kuuntelijoille tulevan levyn biisejä. Maybe I'm A Leo ja Never Before ovatkin tämän levyn kiinnostavinta antia. Ymmärtääkseni niitä ei aikanaan soitettu muilla keikoilla, joten tämän levyn ostaja saa jotakin sellaista mitä muualla ei ole tarjota. Se ettei kumpikaan noista biiseistä nouse mitenkään erityisen "kuumaksi" tai erikoiseksi on aika ymmärrettävää, koska kyseessä todellakin on niiden ensiesitys.

Olen kuullut Deep Purplen bootlegeilta hieman yli kymmenen eri keikkaversiota Little Richardin Lucillesta ja yksikään niistä ei ole niin hyvä kuin mitä tällä keikalla. Ehdoton klassikko! Tämä versio pesee mennen tullen niin Kööpenhaminan videokeikan kuin 1997 julkaistun Made In Japan –tupla-CD:n version.

BBC 1972 äänitys on julkaistu Yhdysvalloissa 5.1.-äänellä varustettuna Super Audio CD:nä. Kyseinen levy löytyy myös useiden suomalaisten kauppojen import-hyllyistä. Itse en ole sitä kuullut. 


Petri Myllylä

 

Tällä levyllä kuullaan intiimi pikku keikka. Vielä saman vuoden aikana maailman kovaäänisimmän rockyhtyeen arvonimen saanut yhtye kuulostaa tällä levyllä paikoitellen jopa vaisulta. Tämän keikan perusteella ei olisi uskonut, että Smoke On The Wateria soitettaisiin ahkerasti vielä seuraavalla vuosituhannellakin. Yhtye näyttää kyntensä oikeastaan vain Petrinkin kehumilla kappaleilla Space Truckin’ ja Lucille, joista jälkimmäisen sanoitukset ovat enemmän Gillanin kuin Little Richardin käsialaa.
Tästä pienestä narinasta huolimatta pidän myös tästä In Concertin kakkoslevystä. Fanin kannalta levyn harvinaisuudet Maybe I’m A Leo ja Never Before tekevät levystä mielenkiintoisemman.

Tero Honkasalo