Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Elf: Carolina County Ball / L.A./59

Toisella Elf levyllä soitti jo huomattavasti röyhkeämpi ja itsevarmempi bändi, kuin mihin ensimmäisen levyn perusteella oli totuttu. Ydinryhmä, eli Ronnie Dio laulussa, Mickey Lee Soule pianossa ja Gary Driscoll rummuissa, oli pysynyt samana kuin ennenkin, mutta kitaristiksi oli hankittu Steve Edwards, pois lähteneen David Feinsteinin tilalle. Ronnie oli päättänyt keskittyä vain laulamiseen ja siksi bändiin oli pestattu basistiksi Craig Gruber. Myös Mickey Lee Soule laulaa tällä levyllä. Onko kukaan muu laulanut Ronnien kanssa samassa bändissä?

Carolina County Ball on huomattavasti rokimpaa musiikkia kuin Elfin herkkä debyyttilevy. Kitara on paljon enemmän pinnassa ja valitettavasti piano on jäänyt taka-alalle. Tuo on sikäli outoa, että kaikki kappaleet ovat Ronnien ja Mickeyn käsialaa. Nimikappaleen loppu on kuitenkin melkoista tykitystä Lee Soulelta. L.A. 59 oli, paitsi rokkaava kappale, myös tämän levyn amerikkalaisen julkaisun nimi.

Ronnien ääni on kokenut melkoisen kasvun parissa vuodessa. Ain’t It All Amusingin lauluosuudet kuulostavat jo varsin paljon siltä Ronnielta, jonka kaikki Rainbow fanit tuntevat. Tuo kappale on yksi suosikeistani tällä levyllä. Driscollin hakkaava ja junnaava komppi yhdistettynä Gruberin bassoefekteihin on vaikuttavaa kuultavaa. Happyllä Ronnie pääsee esittelemään herkempää puoltaa äänestään. Kauniisti soi.

Annie, New Orleans on jo puhdasta rokkia, tosin Elfin tyyliin pianolla höystettyä. Rocking Chair Rock’n’Roll Blues on kappale, joka alkaa vaisuna balladina, herää sitten hetkeksi eloon kertosäkeen kohdalla ja nukahtaa sitten taas vain herätäkseen uudelleen loppua kohti vahvistuvaan rypistykseen.

Rainbow ei kerro vielä Ritchie Blackmoren bändistä, joka koitui tämän orkesterin kohtaloksi. Tämä lienee Ronnien ensimmäinen maininta teksteissään tuohon hienoon valoilmiöön, mutta ei takuulla viimeinen. Kappale on varsin viaton tarina, joka olisi voitu kuulla jo Elfin ensimmäisellä levyllä. Mickey Lee Soule pääsee vihdoin loistamaan pianonsa kanssa. Elf oli parhaimmillaan tämän kaltaisissa kipaleissa.

Do The Same Thing voisi olla Jerry Lee Lewisin levyltä. Ronnie ja piano rokkaavat kilpaa, kunnes kitaristi Steve Edwardskin osallistuu meininkiin. Erittäin kulkeva kappale. Blanche on lyhyt runo, joka päättää levyn kauniisti. Kappaleessa kuullaan aivan oikeaa kuoroa.

Carolina County Ball oli Roger Gloverin tuottama levy. Toinen Deep Purple -kytkös levyllä on se, että Deep Purplen silloin roudari, nykyään eläkkeellä oleva kiertuemanageri, Colin Hart huolehti studiossa Elfin soittimista.

Tero Honkasalo