Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Sunstorm: Sunstrom Featuring Joe Lynn Turner

Tuntuu melkein pahalta todeta tämän olevan yksi kaikkien aikojen parhaita levyjä, jonka kannessa lukee Joen nimi. Ja tämä ei ole edes miehen oma levy samalla tavalla kuin Slam ym. Soundit ja musa kuulostavat jotenkin niin hyvältä. Levy-yhtiön miehet, jotka ovat tämän projektin takana ovat haistaneet hienosti markkinaraon. Maailmassa on miljoonia musiikin suurkuluttajia, joiden mielestä 1980-luvulla tehtiin maailmanhistorian hienointa musiikkia. Heille tämä levy on kuin nappi otsaan.

Petri Myllylä

 

Kaikkea se fanitus teettää. Frontiers-levy-yhtiön pomot olivat aikanaan kovia musiikkidiggareita. He keräilivät suosikkiartistiensa oudompaakin materiaalia ja vaihtelivat sitä keskenään. Jonkun toimittajan kautta heidän käsiinsä ajautui Rainbowssa laulaneen Joe Lynn Turnerin toisen soololevyn demoja. Tuota levyä ei ikinä tehty, koska Joe liittyi Yngwie Malmsteenin bändiin 80-luvun puolivälissä. Samalla sooloura hautautui useammaksi vuodeksi. Kun vielä muistetaan, että Joe päätyi laulamaan Deep Purplen Slaves And Masters –levylle. Sooloilemaan hän pääsi vasta 90-luvun puolella. Tuolloin nämä kappaleet olivat auttamattomasti vanhanaikaisia. Ei niitä voinut silloin käyttää. Tänään ne kuulostavat vallan upeilta.

Sunstorm esittelee Joen vanhojen kappaleiden ohella muutamia Jim Peterikin tekemiä uusia sävellyksiä. Peterik oli aikanaan mies Survivorin Eye Of The Tiger –hitin takana. Hän osallistui myös Deep Purplen Slaves And Masterin sävellyspuuhiin. Tälle projektille hän on kirjoittanut muutaman raidan, mutta niissä ei ole aivan samaa hohtoa kuin noissa aidosti 80-lukuisissa biiseissä.

Levyn avaava Keep Tonight on täysin häpeilemätöntä 80-lukua. Luulen, että Joe käytti ainakin osaa kappaleen ideoista Yngwien Heaven Tonight -kappaleessa. Ehkä muistakin kappaleista on käytetty osia jossain muualla, mutta tässä ne ovat sellaisena kuin Joe ne aikoinaan tarkoitti. Vanhojen demojen uudet versiot kuulostavat todella hyviltä. Basistina ja tuottajana tällä levyllä toiminut Dennis Ward on tehnyt erittäin hyvää jälkeä. Kitaristi Uwe Reitenauer soittaa paikoin kuin Yngwie, paikoin kuin Ritchie Blackmore. Musiikki, joka on Joen todistaa, että mies ei olisi välttämättä tarvinnut kumpaakaan kitaristia menestyäkseen sooloartistina. Totta kai Rainbow oli ponnahduslauta, mutta hypyn teki Joe itse. Ja se on vienyt miehen pitkälle. Matka jatkuu, sillä tälle levylle on odotettavissa jatko-osia. Ihmettelen vaan miksei kaikkia vanhoja demoja laitettu kehiin samalla kertaa, levystä olisi tullut ehkä vielä vähän parempi. Ehkä juuri jatkuvuuden takia tai sitten tynnyrin pohjalla ei ollut useampaa helmeä. Aika näyttää.

8 / 10

Tero Honkasalo

 

Joe Lynn Turneria on hieno kuulla pitkästä aikaa puhtaan kirkasotsaisen AOR:n kimpussa. Sunstorm on Turnerin bändiprojekti, jonka muut jäsenet ovat Dennis Ward (basso, taustalaulu, kitara ja koskettimet), Uwe Reitenauer (kitara), Chris Schmidt (rummut) ja Jochen Weyer (koskettimet).

Sunstorm-projektin taustalla ovat laulaja Joe Lynn Turnerin julkaisemattomat äänitykset ja demot, joita mies teki 80-luvulla toista soololevyään varten. Siksi Sunstormin musiikki muistuttaa osin Turnerin ensimmäistä soololevyä Rescue You (1985). Nyt pari vuosikymmentä myöhemmin Frontiers-levyfirman väki löysi nauhat Turnerin biiseistä ja kannusti miestä julkaisemaan ne uusina 2000-luvun levytyksinä. Projektiin pyydettiin mukaan biisintekijäksi AOR-kultasormi, Survivor-bändin entinen jäsen Jim Peterik.

Kasaribiisejä mukana on lopulta vain noin puolet levystä ja nekin on toteutettu melko tanakoin nykyajan hard rock –soundein. Vanhaa ja uutta biisintekotaitoa yhdistämällä Turner kumppaneineen on onnistunut erinomaisesti ja tuloksena on yksi Joe Lynn Turnerin pitkän uran parhaista levyistä. Poissa on miehen viimeisimpiä levyjä vaivannut ”köyhän miehen Rainbow” –ote. Nyt luotetaan hyviin melodioihin, sovituksiin ja tarkkaan soittamiseen. Tärkeä osa on toki myös Turnerin äänellä josta löytyy yhä tunnetta ja taikaa. Välillä (esim. kappaleessa This Is My Heart) Sunstorm soi kuin Foreigner-parhaimmillaan.

Rainbown ja Deep Purplen laulajana Turneria diggailevien ei kannata säikähtää AOR-otetta, sillä hempeät Miami Vice / Rocky –tunnarien tyyliset voittajamelodiatkin on soitettu sopivan hevillä potkulla.

Frontiersille hatunnosto siitä että firma uskaltaa muotivirtauksista välittämättä julkaista melodisuudessaan ajatonta rokkia jota aikuisrokiksikin usein kutsutaan. Nimiä on monta ja kutsuipa tätä sitten klassiseksi rockiksi, power popiksi tai miksi vaan, nimet ja lajileimat lakkaavat merkitsemästä kun musiikki on näin hyvää.

Sami Ruokangas / MTV3