Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Concerto For Group And Orchestra

Tutustuessani 1980-luvun alussa Deep Purplen musiikkiin löysin paikallisen kirjaston valikoimasta Concerto For Group And Orchestra LP:n. Taisin kuunnella sitä alle kymmenen minuuttia tehtyäni siitä johtopäätöksen: ei minun makuun. Päätös ei kuitenkaan pitänyt sillä muutaman vuoden kuluttua levy päätyi valikoimaani. Ja on siellä siitä lähtien pysynyt. Deep Purple LP:n April-kappaleen lisäksi Concerto oli tuolloin ainoa äänite, jolla Purple esiintyy klassisen musiikin orkesterin kanssa. 

Klassisen musiikin diggari, ja klassisen koulutuksen saanut Jon Lord haaveili klassisen- ja rock-musiikin yhdistämisestä ja kertoi tämän myös bändin managereille. Aikakauden uudet vapaat tuulet puhalsivat myös Purplen manageriportaassa, ja yllättäen keväällä 1969 he ilmoittivat Lordille varanneensa puolen vuoden päähän Royal Albert Hallin ja Royal Philharmonic Orchestran kyseisen teoksen esittämiseen. Kapellimestariksi oli kiinnitetty yksi Englannin 60-luvun arvostetuimmista moderneista säveltäjistä, Kwai Joen Silta -elokuvan musiikista Oscarin saanut (ja myöhemmin aateloitu) Malcom Arnold.

Vaikka Concerto on itselleni tuttu, ja vaikka olen todistanut sen esityksen kahdesti Lontoossa 1999 ja kerran Tukholmassa 2000, en ole sen suuri ystävä. Minusta Lord onnistui paremmin kahden eri maailman yhdistämisessä, kuten Concerton ohjelmalehtisessä mainitaan, seuraavassa Gemini Suite -teoksessaan. Mutta mikä tekee Concertosta erikoisen, on sen saama suuri huomio. BBC kuvasi keikan ja näytti sen 4,5 minuutilla editoituna brittikatselijoille huhtikuussa 1970. Se on myös bändin ensimmäinen live-levy sekä yksi bändin ensimmäisiä keikkavideoita.

Amerikassa jo joulukuussa 1969, mutta muualla seuraavan vuoden puolella ilmestynyt yhden levyn Concerto LP ei vastaa tämän päivän standardia. Se sisältää toki lähes kokonaan n. 50 minuuttisen teoksen, mutta ei lainkaan muuta illan ohjelmaa. Arvioni perustuu kesällä 2001 tehtyyn uuteen miksaukseen, joka julkaistiin seuraavana vuonna erittäin tyylikkäässä SACD/CD paketissa sekä 2014 kolmen vinyylin laatikossa. Näillä julkaisuilla on mukana myös illan avannut kapellimestari Sir Malcom Arnoldin kuudennen sinfonian opus 95, sen jälkeen kuultu Deep Purplen kolmen kappaleen minisetti sekä vielä Concerton perään kuultu lyhyt encore. Purplen setti julkaistiin ensimmäisen kerran jo 1977 osana Powerhouse-harvinaisuudet kokoelmaa. 

Deep Purple astuu lavalle orkesterin vedettyä kapellimestarin sävellyksen. Bändin kakkoskokoonpano oli keikkaillut heinäkuusta lähtien, mutta se kuulostaa setin avanneella Hushilla erittäin hermostuneelta, varsinkin Ian Gillan. Seuraavana tulevan instrumentaalin Wring That Necin soolot ovat selvästi lyhyempiä kuin mitä bändi normaalisti soitti keikoilla. Purplen oman setin viimeinen, Child In Time on ehkä lähimpänä sitä soitannollista loistokkuutta, mitä bändi esitti syksystä 1969 syksyyn 1972.

Concerton arvionti on tuottanut itselleni aina vaikeuksi. Purplen muusikot ovat kertoneen orkesterin jäsenien vierastaneen heidän yhteistyötä rock-bändin kanssa, mutta oletan ammattimuusikoiden kuitenkin ottaneen keikan tosissaan. Ainakaan itse en osaa sanoa sen soitosta mitään huonoa. Enkä oikein Purplenkaan, sillä se vähä mitä bändi yksin tai yhdessä orkesterin kanssa soittaa, kuulostaa minusta ihan virheettömältä suoritukselta. Kun Concertoa arvioi musiikillisena teoksena, suurin ongelma on että mihin sitä pitäisi verrata. Jos sitä vertaa suuriin klassisen musiikin säveltäjiin, jää herra Jon Lord selvästi harrastelija tasolle. Kun sitä vertaa muihin vastaavanlaisiin klassisen- ja rock-genren yhdistämisiin, Concerto on ihan kelpo teos. Ymmärrän silti myös niitä Purple-faneja, jotka ovat jättäneet sen, ja muut vastaavat, väliin. Ne ovat toki tärkeä osa Purple-historiaa, mutta parhaimmillaankin vain sen sivujuonne. 

Sen lisäksi että mainitsemani 2011 SACD/CD sisältää todellakin kaiken 24.9.1969 kuullun musiikin, se tarjoilee perinteisen kaksikanavaisen miksauksen lisäksi siitä 5.1 surround miksauksen. Purple on jatkanut aika ajoittain yhteistyötä klassisen orkesterin kanssa. Viimeisin kerta oli 2011, ja tuolta kiertueelta on julkaistu myös kaksi videokeikkaa. 

Petri Myllylä / 11.11.2020