Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Deep Purple: Bananas

Edellisen levyn lievän epäonnistumisen jälkeen Bananas on pirteä rokkilevy uusiutuneelta kokoonpanolta. Jon Lordin tilalla on ensimmäistä kertaa yhtyeen historiassa joku toinen kosketinsoittaja. Don Airey hoitaa homman kotiin ammattimiehen otteella. Toiveeni uudesta tuottajasti oli näemmä kantautunut bändin korviin. Bananasin tuottanut Michael Bradford on sittemmin esiintynyt useita kertoja bändin (ja Ian Gillanin soolo-) keikoilla.

Levyn avaa Gillanin ja tuottaja Michael Bradfordin yhdessä tekemä House Of Pain. Sen kosketinsoolo ja koko seuraava kappale Sun Goes Down ovat merkillepantavan lordimainen. Haunted sitä vastoin, on levyn hukan turhankin läpinäkyvä hittiyritys. Kaunis kappale ei kumminkaan saanut singlejulkaisustaan (b-puolella biisistä erikoismiksaus) huolimatta juuri huomiota. Muutenkin Bananas on vaikea pala kaupallisessa mielessä. Se kuulostaa siltä kuin bändi ei uskaltaisi enää olla erilainen ja yllätyksellinen.

Levyn materiaalia ei ole juuri julkaistu konserttiäänitteillä, mutta joitakin clippejä kiertueelta on mukana Ian Gillanin hienolla dokkari DVD:llä Highway Star - A Journey In Rock. Surkealaatuiselta Live In China DVD:ltä löytyy hittisettiin ujutettuna myös pari Bananas biisiä. Muistelen, että lähes kaikki levyn biisit saivat jossakin vaiheessa kiertuetta lavaesityksensä. Ainakin nimibiisin, Silver Tongue, House Of Pain, Contact Lost, Doing It Tonight, Haunted, sekä jo vuonna 2001 setissä esimuodossaan ollut I've Got Your Number ovat omassa hyllyssäni.

Levyltä pois jäänyt, mutta jo vuodesta 2000 livesetissä mukana ollut Steve Morsen instrumentaali The Well-Dressed Guitar ilmestyi lopulta vuonna 2006 Rapture Of The Deep levyn Tour Edition'illa.

Levy julkaistin vinyylifanien riemuksi myös LP:nä. CD sitä vastoin ei krittistä musiikkikuuntelijaa ilahduttanut. Siihen laitettu copy controlled suojaus huononsi sen soundeja. Levyn uudet versiot lienevät jo ilman kopioestoja.

Petri Myllylä


Tuoreimman kokoonpanon ensimmäinen levy yllätti positiivisesti. Paria turhaa kappaletta lukuun ottamatta onnistunut kokonaisuus. Jon Lordin tilalle tullut Don Airey olisi voinut olla esillä vielä rohkeammin.

Tero Honkasalo