Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Powerhouse

Kesällä 1976 Purplen management ja levy-yhtiö EMI joutuivat hyväksymään Deep Purplen lopullinen hajoaminen. Oli siis aika aloittaa usein haudanryöstöksi kutsuttu arkistoäänitteiden julkaisutoiminta.

 

Ensimmäinen bändin hajoamisen jälkeen julkaistu LP oli Ritchie Blackmoren viimeisistä kevään 1975 keikoista kasattu Made In Europe. Sen perään 1977 alussa, tosin virallisesti vain Japanin markkinoille pukattiin Tommy Bolinin kanssa äänitetty Last Concert In Japan. Se tule Tokion keikalta joulukuusta 1975. Keväällä 1977 EMI julkaisi myös seiskatuumaisen EP:n, jolla on Made In Japanilta Smoke ja Child In Time sekä Woman From Tokyon editoitu singleversio. Mikään näistä kolmesta ei ollut fanin kannalta nappijulkaisu. Made In Europen olisi tullut olla tupla, aivan kuten surkeasti miksattu Last Concert. Aiemmin julkaistusta biiseistä kasatussa EP:ssä ei ollut mitään järkeä. 

 

Simon Robinson oli pitänyt Deep Purplen fanikerhoa vuodesta 1975 ja hän pääsi tällä tavoin mukaan vaikuttamaan EMI:n tuleviin Purple-julkaisuihin. Powerhouse on näistä ensimmäinen, tai oikeastaan toinen sillä ikään kuin sen maistiaisena julkaistiin syyskuussa 1977 maailmalla jo vetovoimansa menettänyt EP-levy. New, Live & Rare sisältää aiemmin julkaisemattoman Painted Horsen, joka oli tallentunut nauhalle Who Do We Think We Are -sessioissa Roomassa heinäkuussa 1972. Black Nightin liveversio oli toki tuttu 24 Caratin omistajille. Sitä ei oltu aiemmin julkaistu Englannissa pikkulevyllä, toisin kuin Never Before -singlen B-puolella ollut When A Blind Man Cries. Kaksi edellä mainittua biisiä on mukana myös julkaistulla Powerhousella. 

 

Tämä kokoelma oli aikanaan todella hyvää vastinetta rahoille. Se antoi Purple-faneille ihan oikeasti jotakin uutta kuunneltavaa. Ostin levyn kaksi vuotta bändin löytämisen jälkeen elokuussa 1983 ja muistan yhä kuinka innoissani olin sen avausraidasta Painted Horse. Kokoelman toinen aiemmin julkaisematon studioraita Cry Free tulee In Rock’in äänityksistä, mutta se ei minusta nouse kiinnostavuudessa Painted Horsen kanssa samalle tasolle. Kiitos CD-formaatin kaikki kokoelman aikanaan harvinaisuuksina julkaistut kappaleet ovat sittemmin kelvanneet bonuskappaleiksi niiden oikeisiin viitekehyksiin.

 

Myin aikanaan oman vinyylini, mutta ostin sen täysin tunnesyistä hyllyyni uudestaan Berliinistä syksyllä 2010. Levyn materiaali toimii kuitenkin paremmin EMI:n uusintajulkaisuiden osana kuin tällaisena sillisalaatti kokoelmana. Japanilaiset julkaisivat Powerhousen täysin erilaisilla kansilla (ensipainoksessa oli mukana Deep Purple Forever -juliste). Kolme vuotta myöhemmin he julkaisivat New, Live And Rere LP:n, jolla on valtaosa Powerhousen biiseistä sekä pari muuta.

 

Petri Myllylä

 

 

Aikoinaan mainio kokoelma, jolla kuultiin mm. ensimmäistä kertaa ennen Concertoa esitetty lyhyehkö Purplesetti. Nykyään turha levy, sillä kaikki levyn kappaleet on julkaistu remasteroiduilla levyillä "oikeassa" seurassa.

 

Heikki Heino