Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Made In Europe

Ritchie Blackmoren ilmoitettua maaliskuussa 1975 jättävänsä Deep Purplen, bändin managerit päättivät välittömästi tilata äänitysauton äänittämään Stormbringer-kiertueen kolme viimeistä keikkaa. Bändin luottomies, tuottaja Martin Birch kasasi kesällä 1975 näistä tuplalevyn. Tätä levyä, kolmoskokoonpanon vastinetta Made In Japanille, ei valitettavasti kuitenkaan julkaistu. Samoihin aikoihin USA:sta kantautui tieto managereille yhtyeen uudesta neloskokoonpanosta ja sen sopivasti joulumarkkinoille valmistuvasta studiolevystä. Tuo levy äänitettiinkin Martin Birchin kanssa elokuussa 1975.

Deep Purplen neloskokoonpano ei pysynyt kasassa kuin yhdeksän kuukautta. Sen hajottua keväällä 1976, bändin managerit palkkasivat Martin Birchin työstämään nauhoista alkuperäisen tupla-LP:n sijaan vain yhden LP:n mittaisen levyn. Vaikka se ei sisällä kuin vajaa puolet keikasta, se sisältää kolme varttia upeaa musiikkia. Kuuntelin 1980-luvun alussa itse todella paljon Made In Europea. Varsinkin levyn alku oli mielestäni hienoin tapa aloittaa keikka. David Coverdale kuiskaa mikkiin sanat rock and roll, ja sen jälkeen bändi aloittaa yhden rokin historian hienoimmista biiseistä, Burn. Aivan näin ei keikalla tapahtunut sillä David sanoi jotakin tyyliin "We gonna give you some rock and roll". Kyseessä ei siis ole mitenkään aito ja autenttinen livelevy, vaan pitkälti studiossa saksittu ja kasattu tekele.

Valtaosa Made In Europen musiikista tulee Saarbruckenin keikalta 3.4.1975. Mukana on yleisön ääniä, sooloja ym. Grazin (5.4.) ja Pariisin (7.4.) keikoilta. Ritchie Blackmore oli juuri päättänyt tulevan Ritchie Blackmore's Rainbow levynsä äänityksen. Oli selvä että hänen ajatukset olivat jo tulevassa. Siitä huolimatta Deep Purple oli näihin aikoihin loistavassa lavavireessä. Ehkä kitaristin hardcore -faneille tämä vuosi jää edellisen kevään ja syksyn varjoon, mutta meille muille nämä kevään 1975 keikat edustavat bändin ehdotonta taiteellista huippua.

Kun kolmelta erinomaiselta keikalta kasataan parhaista paloista livelevy, on selvää, että se ei voi musiikillisesti olla muuta kuin loistava. Sitä tämä levy on. Sen jokainen minuutti on Purplen historiaa parhaimmillaan. Jos lukija haluaa tutustua pienellä rahalla kolmoskokoonpanon lavameininkiin, tämä levy sopii siihen hyvin.  Mutta jos haluat kokea autenttisen keikan, lue sivuilta Pariisin keikan arvio, ja osta se levy. Mikäli jo omistat tämän levyn, ja pidät siitä, suosittelen sinua hankkimaan Live In Paris 1975. Se antaa sinulle enemmän herkkua.

Bändin vanhan maangementin perikunnalta 2012 julkaisuoikeudet hankkinut saksalainen yhtiö julkaisee todennäköisesti 2014 Grazin keikan. Sen jälkeen vain Saarbrückenin keikka odottaa yhä julkaisuaan. Mainittakoon vielä että eurooppalaisten ostajien saadessa alkuperäinen albumi avattavilla kansilla, amerikkalaiset tyytyivät vakiojulkaisuun. 

Petri Myllylä

 

Niinpä niin, aika on tainnut ajaa ohi näistä ”leikkaa ja liimaa” –livelevyistä. Alun perin suunniteltu Made In Japanin kaltaisen tuplan koostaminen olisi ollut fanien kannalta parempi vaihtoehto, mutta kyllähän tämäkin ihan pätevä kolmevarttinen on. Biisit ovat (ehkä Lady Double Dealeria lukuun ottamatta) klassikkoja. Smoke On The Waterin jättäminen pois tältä levyltä on ollut yllättävä veto, joka kyllä ansaitsee hatunnoston. Levyn päättävä Stormbringer - joka oikeasti ei päättänyt keikkaa – on Jon Lordin soolon ansiosta minulle levyn huippukohta.

Made In Europe oli Purplen ensimmäinen hajoamisen jälkeen julkaistu albumi. Julkaisuaikoinaan se oli ihan kohtuullinen Deep Purple Mk 3:n muistelmateos. Myöhemmät julkaisut Stormbringer-kiertueelta vain ovat parempia.

Heikki Heino