Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Live In China (DVD)

Näin Deep Purplen kaksi viimeistä Amerikan Bananas-kiertueen keikkaa ennen bändin siirtymistä Aasiaan. Tätä laadullisesti ala-arvoista Kiinan television kuvaamaa keikkatallennetta katsellessa tulee kaipuu Beacon-teatterin intiimiin ympäristöön. Keikkapaikkana 31.3.2004 oli Pekingin iso liikuntahalli, mutta kiinalainen järjestäjä on laittanut yleisön katsomoon ja bändin hallin keskelle, kymmenien metrien päähän yleisöstään. Maassa maan tavoin, mutta kliininen asetelma näkyy ja kuuluu bändin soitossa.

Koska Bananas-kiertueelta ei ole markkinoilla muita koko keikan mittaisia tallenteita tämän DVD kuuluu kuitenkin vakavan Purple-harrastajan pakollisiin hankintoihin. Onneksi siitä ei joudu pulittamaan yhdeksää euroa enemmän. Mukana oleva Bananas-raita Got Your Number ei valitattavasti kuulu keskinkertaisen keikan parhaimmistoon toisin kuin toinen uusi Silver Tongue, joka rullaa mallikkaasti.

Tämä videojulkaisu ei taatustikkaan ole bändin mieleen. Asialla on saksalainen Masterplan, joka on erikoistunut aasialaisten julkaisuiden lisensointiin Euroopan markkinoille. On kuitenkin todennäköistä että kyseinen lafka toimii harmaalla vyöhykkeellä ja julkaisee suoraan televisiosta äänitettyä materiaalia. Laadullisesti heikkojen julkaisujen hankintaa kannattaa harkita ja ne soveltuvatkin parhaiten keräilijöille.

Petri Myllylä

 

En nyt muista oliko tämä DVD ensimmäinen ostamani MasterPlan-yhtiön julkaisu, mutta vähältä piti ettei se jäänyt viimeiseksi. Yhtiön julkaisuja näyttää saavan helposti Suomesta, vaikka ne tuntuvat olevan vain piraattitasoisia tekeleitä. Yhtiön levyillä esiintyvät artistit ovat kuitenkin sellaisia, että tällaiset vanhemman rockin ystävät haksahtavat toisinaan sijoittamaan rahojaan näihin julkaisuihin.

Live In Chinan lähtökohta on kieltämättä kiehtova. Bananas-kiertueelta ei ole julkaistu ainoatakaan virallista tallennetta, ja tämä on ilmeisesti lähetetty Kiinassa televisiosta. Kuvan ja kuvauksen puolesta homma onkin kunnossa, mutta tätä levyä ei kerta kaikkiaan pysty katsomaan kuin sen ensimmäisen ja viimeisen kerran. Kappaleet nimittäin alkavat ja loppuvat miten sattuu, yleensä ärsyttävästi muutamia sekunteja kappaleesta riistäen. Tahatonta huumoriakin tälle levylle on siunaantunut: kappaleiden sanoitukset vilistävät hurjaa vauhtia kappaleiden ensimmäisen minuutin kuluessa, ei vahingossakaan synkronoidusti lavatapahtumien kanssa. No, en minä mitään karaokeversiota kaivannutkaan...

Hyvä tämän arvostelun lukija. Älä osta MasterPlanin julkaisemaa Deep Purple Live In China -dvd:tä. Sinulle tulee siitä vain paha mieli ja tunnet itsesi petetyksi. Itse keikka olisi ihan hyvä, mutta tämän DVD:n tekijät ovat tuhonneet saamansa materiaalin anteeksiantamattomalla tavalla.

Heikki Heino