Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Phoenix Rising (DVD & CD)

Phoenix Rising on video+audio kokoelma Deep Purplen lyhytaikaisimman, neljännen kokoonpanon toiminnasta vuosilta 1975 ja 1976. DVD koostuu kokoonpanon ainoasta tunnetusta ammattikalustolla kuvatusta keikasta "Rises Over Japan" sekä Jon Lordin ja Glenn Hughesin 2010 kuvattujen haastetteluiden ympärille tehdystä uudesta dokumentista. Paketin audio ei sisällä mitään uutta vaan kooostuu kahden aiemmin julkaistun livelevyn parhaista paloista. Phoenix Rising on loistava hankinta erityisesti sellaiselle Purple-fanille joka ei ole hankkinut kokoonpanon livelevyjä.

Jostakin syystä Deep Purplen managerit päättivät kuvata bändin Tokion keikan joulukuussa 1975. Paikalle tilattiin kovalla kiireellä pari kuukautta aiemmin Roger Gloverin Butterfly Ball -esityksen Lontoossa kuvannut tuotantoporukka. Videonauhojen kaupalliseen läpilyöntiin oli tuolloin vielä vuosia aikaa, joten keikan kuvaamisen todellinen syy taisi olla uuden kokoonpanon promoaminen syksyksi 1976 suunniteltua Euroopan kiertuetta varten. Purplen managementti ei tuolloin täysin tajunnut bändin videoaineiston tulevaa arvoa sillä keikan kuvanauhat jäivät todennäköisesti tuotantoyhtiölle joka arvatenkin uusiokäytti ne (kuten tuolloin yleensä tehtiin). Ainakaan niitä ei ole koskaan etsinnöistä huolimatta löydetty.

Keikan audionauhat tulivat käyttöön jo vuonna 1977 kun niistä kasattiin kamala rahastuslevy nimeltä Last Concert In Japan. Bändin 70-luvun luottoäänittäjä Martin Birch ei saa tästä julkaisusta kiitosta sillä se onnistui pilaamaan kokoonpanon lavamaineen lähes kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Kiitos Nick Watsonin tekemän uuden miksauksen, koko keikka on nykyään saatavana audiomuodossa loistavana This Time Around: Live In Tokyo.

Bändin hajottua keväällä 1976 Tokion keikan kuvamateriaalista kooostettin 30 minuuttinen TV-keikka, joka tosin taidettiin näyttää vain kerran. Vuonna 1985 tämä editoitu keikka päätettiin julkaista videolla, mutta tekijänoikeussyistä se vedettiin lähes heti pois markkinoilta. Nauhan perusteella meno Budokanin lavalla on ollut kaaottista. Äijät ovat tukevasti sekaisin. Viinaa ja muuta tavaraa on tainnut kulua aika lailla. Onneksi Ian Paicen työskentely pelastaa hieman tilannetta. Bändi ei kaadu hänen suoritukseen, mutta muiden osalta keikka ei ole mikään nappisuoritus.

Phoenix Rising -julkaisu kumminkin parantaa lyhyen keikan katselukokemusta verrattuna alkuperäiseen videonauhaan. Ensinnäkin sen viisi biisiä on laitettu oikeaan järjestykseen. Suurin ero vuosikymmenien takaiseen videojulkaisuun on luonnollisesti vuonna 2001 remasteroitu ääni sekä aiempaa selvästi parempi kuvalaatu, joka tosin on paikoin edelleen häiritsevän rakeinen. Julkaisun Blue-rayn HD-kuvasta minulla ei ole tätä kirjoittaessa kokemusta.

DVD:n mukana tuleva CD sisältää neljä kappaletta sekä This Time Around että Live At Long Beach 1976 livelevyiltä. En ole livekokoelmalevyjen ystävä, mutta ymmärrän levy-yhtiön halun saada videojulkaisun kylkeen lisää tavaraa kaupatakseen kokonaisuutta onnistuneemmin. Ostamani LP puolustaa paikkaansa myös sen takia ettei kumpaakaan livelevyä ole julkaistu vinyylimuodossa. Hieman yli 70 minuuttinen julkaisu olisi voinnut olla ainakin yhden biisin pitempi. Itse olisin laittanut sille Bolinin laulaman Wild Dogs.

Petri Myllylä

 

Deep Purplen tuorein arkistomateriaalijulkaisu tarjoaa vihdoinkin kuvamateriaalia Tommy Bolinin aikaisen Deep Purple Mk IV:n konsertista. Onkohan ajoitukseen vaikuttanut se, että tänä keväänä tuli kuluneeksi 35 vuotta Mk IV:n viimeisestä keikasta? Phoenix Rising sisältää puolituntisen konserttifilmin lisäksi tuoreen dokumentin sekä live-cd:n. Tätä julkaisua on ilmeisesti valmisteltu pitkään, ja osa kuvamateriaalista on julkaistu jo toissavuonna History, Hits & Highlights -dvd:llä.

Paketti alkaa Deep Purple Rises Over Japan -keikkapätkällä. Kaukoidästä startanneen kiertueen edettyä joulukuussa 1975 Japaniin paikalliset levy-yhtiön ihmiset äänittivät ja kuvasivat yhtyeen viimeisen esiintymisen Tokiossa. Kappaleet Burn, Love Child, Smoke On The Water, You Keep On Moving ja Highway Star olivat mukana jo kammottavalla Last Concert In Japan -älppärillä, ja koko keikka julkaistiin kymmenen vuotta sitten tupla-cd:llä This Time Around - Live In Tokyo 75. Love Child ja You Keep On Moving olivat mukana jo mainitsemallani History, Hits & Highlights -kokoelmalla, ja loputkin kappaleet ovat löytyneet jo vuosien ajan YouTubesta ja bootlegvideoilta. Nyt kuvanlaatu on luonnollisesti huomattavasti parempi ja ääniraita on tarjolla sekä 2.0 että 5.1 Dolbyna.

Japanissa Bolinin vasenta kättä vaivasi hermopinne, jonka takia miehen sormet eivät toimineet aivan normaaliin tapaan. Tämä näkyy dvd:llä selvästi Bolinin otelautatyöskentelyn outona jäykkyytenä. Jon Lordin mukaan Bolin joutui käyttämään keikalla seitsemää eri vireisiin viritettyä kitaraa, jotta eri kappaleet pystyi soittamaan. Kiusallisesta vaivasta huolimatta kitaristi sinnittelee setin läpi vähintäänkin tyydyttävästi. Sekä parrakas(!) David Coverdale että Glenn Hughes ovat tainneet nauttia dopingia ennen keikkaa, mutta suoriutuvat silti tehtävistään. Jon Lord ja Ian Paice ovat tietysti hyvässä iskussa.

Dvd:n täydentää Gettin’ Tighter -niminen, peräti 80-minuuttinen dokumentti Purplen vaiheista. Tätä julkaisua varten haastateltujen Jon Lordin ja Glenn Hughesin tarinoita väritetään vanhoilla filminpätkillä, joista osa on melkoisen suttuisia. Dokumentin pääpaino on luonnollisesti Mk IV:n vaiheiden läpikäymisessä, mutta myös Mk III:n historia tulee asiallisesti läpikäydyksi. Eniten aikaa kuluu, kun muistellaan painajaismaisia kokemuksia Jakartassa sekä Hughesin tilittäessä kokaiininkäyttöään. Kumpikaan ei onneksi syyllisty hirveään jälkiviisauteen, mutta olisi ollut mielenkiintoista kuulla muidenkin kommentteja.

Puhuvia päitä sisältävä dokumentti tuntuu paikoin raskaalta ja turhan pitkältä. Vaikka Lord ja Hughes puhuvatkin hyvää englantia ja artikuloivat selkeästi, olisi tekstitys ollut tervetullut lisä. Pieni tiivistys olisi ollut paikallaan, sillä herrojen tarinat on kuultu moneen kertaan ennekin. Myös dokumentin loppu olisi mielestäni voinut olla hieman toisenlainen - nyt tarina päättyy melko töksähtäen siihen, että Jon Lord kertoo mitä Deep Purplen viimeisen keikan jälkeen tapahtui takahuoneessa. Glenn kertoo omista tunnoistaan lopputekstien pyöriessä.

Jo pidempään Purplea kuunnelleena en ole kovin innostunut The Official Soundtrack And More - Rare Live Tracks From Mk IV History -cd:stä. Kaikki kappaleet on julkaistu virallisesti ennenkin, joten väite kappaleiden harvinaisuudesta tuntuu harhaanjohtavalta. Mikäli joku tutustuu neloskokoonpanoon juuri tämän Phoenix Risingin avulla, cd on toki vakuuttava kooste Purplen kyvyistä lavalla. Tokion ja Springfieldin keikoista koottu 70-minuuttinen on saatu kuulostamaan yhtenäiseltä kokonaisuudelta, ja välispiikkien saksiminen on ollut mielestäni tässä tapauksessa järkevä ratkaisu. Jos keikat ovat kuitenkin ennestään tuttuja, tuntuu levyltä puuttuvan kappaleita. Tosin viimeisenä kuultava Stormbringer jättää huomattavasti paremman jälkimaun kuin kammottava Highway Star, jonka voi katsella dvd:ltä.

Vaikuttaa hieman siltä, että Phoenix Rising on tarkoitettu niille, jotka ovat vasta tutustumassa Tommy Bolinin aikaiseen Purpleen. Heille siitä riittääkin pureskeltavaa pitkäksi aikaa. Mutta vaikka Phoenix Rising onkin hyvin toteutettu paketti, tuottaa 1970-luvun filmimateriaalin vähäinen määrä todennäköisesti pettymyksen useimmille pitkäaikaisille faneille.


Heikki Heino