Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Dixie Dregs: Live At Montreux 1978 (DVD)

Useamman vuoden lähes totaalitauon Dixie Dregsin musiikkiin pitäneenä tartuin vasta kesällä 2009 tähän kolme vuotta aiemmin julkaistuun julkaisuun.

Osa Montreux festareilla soitetuista biiseistä päätyivät bändin seuraavalle levylle. En ihmettele tätä ratkaisua sillä keikka on kokonaisuudessaan hyvä ja yleisö lämpeää kuulemalleen kappale kappaleen jälkeen enemmän ja enemmän.

DVD:n miksaus on välillä luokattoman huono, aivan kuin se olisi suoraan lennosta tehty. Välillä basisti Andy Westin välispiikkauksista ei kuulu mitään, ja kosketinsoitinsoolokin menee pariin otteeseen pitkälle ennen kuin äänen tasot tulevat perässä. Pahin moka on kylläkin Steve Morsen kitaran peittyminen lähes kokonaan Allen Sloanin viulun dominoivan äänen alle.

Kivoilla extroilla varustettu DVD sopii myös bändiin tutustumiseen. Mutta tosifanille tämä on tietenkin aivan ehdoton hankinta.

Petri Myllylä

 

Jo kauan ennen kuin kitaralegenda Steve Morse liittyi Deep Purplen riveihin, hän seisoi fuusio-jazzrockbändi Dixie Dregsin keulahahmona ja biisinikkarina.  Mikä alkuun oli vain opiskelijakaverusten hauskanpitoa ja kokeilevaa bänditouhua, sai treenikämpällä tuulta purjeisiin. Kemioiden naksahdellessa oikealla tavalla yhteen, päätettiin tätä kokeilua viedä hieman eteenpäin. Kokonaan instrumentaalipohjalta (muutamaa kappaletta lukuunottamatta) veivaavaa poppoota sanottiin 70-luvulla yhdeksi uraauurtavimmaksi genrensä edustajaksi. Tusinan verran pitkäsoittoja (livetaltioinnit mukaan lukien) sekä aivan viime päiviin ulottuva (joskin välillä telakalla lojunut) bändihistoria, eli pitkäaikainen on ollut miesten kokeilu.


Tämän dvd-julkaisun keskeisin anti on heinäkuun 23. 1978 Montreux:n jazz-festivaaleilla kuvattu keikka.  Ensimmäisellä koko setin mittaisella dvd:llä nuori ja innokas bändi valtaa lavan. Soitto kulkee mallikkaasti ja pienen alkukankeuden jälkeen yleisö on aivan haltioissaan. Konsertin settilista koostui suurimmaksi osaksi aikaisemmin julkaisemattomasta materiaalista. Suurimmat suosionosoitukset bändi saa rivitanssiin innostavilla ja nopeilla Country House Shuffle, The Bash, Kathreen ja Dixie kappaleilla. Mielenkiintoista on seurata Steve Morsen ja viulisti Allen Sloanin soittimiensa välityksellä käymää kisailua. Parikymmentä vuotta myöhemmin samanmoista jammailua nähtiin lavalla, jolloin Morsen kanssa kilpasilla oli Deep Purplen kosketinvirtuoosi Jon Lord.

Konserttia leimaa yleinen hyvän tuulen fiilis. Sekä bändi, että yleisö viihtyy pienessä ja intiimissä tilassa erinomaisesti


Jos dvd:n pääkeikka jättää vielä ruokahalua enemmälle musisoinnille, on ekstroihin ladattu muutama makupala. Vuodelta 1979 kuullaan "Punk Sandwich", joka esitettiin Don Kirchner´s Rock Concert nimisessä ohjelmassa. Toinen klippi on vuodelta 1982, jolloin bändi veti livenä kahden biisin revittelyn American Bandstand ohjelmassa. "Crank It Up" sekä "Bloodsucking Leeches" ryyditettynä muusikoiden haastattelulla ja homma on sitä myöten selvä.


Kuvanlaatu on aikakaudelleen tyypillistä, joskin siirto dvd:lle on ihan onnistunut. Äänet on hiottu kirkkaiksi, joskin miksaus suosii aikalailla viulisti Sloania. Viulu kuuluu kaiken muun yllä, jättäen esim. Morsen kitaroinnin pahasti alakynteen. "Miinuksena" voisi olla dvd:n kesto, joka on vain 60 minuuttia.
Jos janoat fuusio-jazzirockin pioneerien perään, on tämä ehdoton ostos. Muutoin ehkä Steve Morsen vannoutuneimmat fanit saavat tästä enemmän irti.


Jouni Kuokkanen