Lista kokoonpanoista

Mark 1 (1968-1969)Mark 2 (1969-1973)Mark 3 (1973-1975)Mark 4 (1975-1976)Mark 2b (1984-1989)Mark 5 (1989-1992)Mark 2c (1992-1993)Mark 6 (1993-1994)Mark 7 (1994-2002)Mark 8 (2002-Deep Purple kokoelmat

Lista artisteista

Airey, DonBlackmore, RitchieBolin, TommyCoverdale, DavidEvans, RodGillan, IanGlover, RogerHughes, GlennLord, JonMorse, StevePaice, IanSatriani, JoeSimper, NickTurner, Joe Lynn

Burning Japan Live

Japanilaisten innostus tehdä sikäläisille markkinoille livelevyjä on poikinut Deep Purple-perheeseen hienoja tallenteita. Niistä Purplen Made In Japan on varmasti merkittävin. Omalla tavallaan myös tämä, Glennin ja ruotsalaisten muusikoiden From Now On -kiertueella äänitetty hardrock-live on tärkeä ja hieno julkaisu.

Burning Japan Live niputtaa yhteen pakettiin Glennin Deep Purple -ajan helmet (7 biisiä), Hughes/Thrall -levyn aikuisrokit (3 biisiä) sekä viisi niiden kanssa hyvin yhteen sopivaa uutta kappaletta. Hankin tämän levyn aikoinaan tuoreeltaan, ja olen kuunnellut sitä tasaisin väliajoin. Nykyään minua hieman häiritsee levyn miksaus. Siinä yleisöäänet tuodaan esille tavalla mikä ei ole autenttinen. Japanin kiertueen keikkoja kuulleena tiedän, ettei yleisö todellisuudessa kohahda ihan sillä tavalla kuin livelevy tuo esille useassa kohdassa. Ihan niin hurmoksessa kawasakilaiset eivät olleet.

Levy sisältää 15 biisiä ja on 76 minuuttinen. Ensimmäinen eurooppalainen painos sisälsi vain 11 biisiä, joten varo tuota lyhyttä versiota. Kumpikaan näistä levyistä ei sisällä koko keikkaa, sillä ainakin Kiss Of Fire on julkaistu vuonna 1997 Talk About It -singlellä. Se julkaistiin yllättäen 2015 From Now On 2LP:n bonuksena. Lisäksi muistelen kiertueella soitetun jotakin Trapeze -biisiä. Olisi tietenkin hienoa saada kuulla koko keikka sellaisenaan kuin se tapahtui.

Petri Myllylä

 

Puhuttaessa vanhenevista rocklaulajista Glenn Hughesia ei voi ohittaa. Miehen ääni soi tällä 1994 äänitetyllä livellä aivan yhtä kuulasti kuin Deep Purplen riveissä 20 vuotta aiemmin. Se on hieno saavutus vuosia yhtä jos toista roinaa vetäneeltä laulajalta.

Burning Japan summaa Hughesin uraa rocklaulajana ja tekee sen rehellisesti. Noin puolet levyn kappaleista on Hughesin ajalta Deep Purplen riveissä, näistä reilu puolikas aliarvostetulta Come Taste the Bandilta. Levyn ilmestymisen aikaan nämä raidat oikeuttivat sen olemassaolon.

Glenn Hughesin taustabändi on pätevä. Taustabändiksi. Soitto sujuu, muttei sytytä. Kun Hughesin Purple-ajoista on Burning Japanin ilmestymisen jälkeen julkaistu useampikin täyspitkä keikka, jää karsittu Japanin soolokeikka auttamatta kuriositeetiksi. You Keep on Moving ja Stormbringer vedetään kyllä poikkeuksellisen komeasti. Ellei satu erityisesti pitämään Hughesin soolomateriaalista, jonka tasosta kertonee, että tämänkin levyn kahdeksan valinnan joukossa on kohtalaisen iso prosentti keskinkertaisuuksia, ei Burning Japania välttämättä tarvitse levyhyllyynsä.

Erno Pennanen